Laglig dödshjälp finns i dag i ett drygt tiotal länder och delstater runtom i världen. Framförallt är det två modeller, Oregon-modellen och Benelux-modellen, som används. Foto: Kalle Fürst/SVT

Två modeller för dödshjälp – men inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns det de som är för och emot att införa dödshjälp till dödligt sjuka patienter med svårt lidande. Statens medicinsk-etiska råd har under hösten sammanställt en rapport om läkarhjälp vid självvalt livsslut.

Laglig dödshjälp finns i dag i ett drygt tiotal länder och delstater runtom i världen. Framförallt är det två modeller, Oregon-modellen och Benelux-modellen, som används.

– Vi har tittat på hur andra länder i välden tillämpar dödshjälp. Men vi har inte tagit ställning till om dödshjälp bör införas i Sverige, säger Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd:

Se i klippet om skillnaden mellan dessa modeller och varför vi i Sverige inte har infört dödshjälp

Läs hela rapporten här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.