Foto: privat

Två röster om Jerusalem som Israelisk huvudstad

Publicerad

USA:s president Donald Trump väntas i dag erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, enligt källor från Vita huset. Beslutet väcker starka känslor hos såväl israeler som palestinier runt om i världen. SVT Nyheter har pratat med två personer som tar emot nyheten på olika sätt.

Ilya Meyer Foto: privat

Ilya Meyer bor i Göteborg och är medlem i vänskapsförbundet Sverige-Israel. Han har tidigare bott i Israel och reser tillbaka regelbundet, ofta till just Jerusalem där hans son är bosatt.

Positivt besked

Att USA:s president Donald Trump nu väntas erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är positivt anser han.

– Jag reagerar med en blandning av stor glädje men också med en suck av uppgivenhet för jag vet vad som kommer hända. Det kommer betyda mer våld och att många människoliv går till spillo.

Har behandlats styvmoderligt

Han anser att Jerusalem är Israels rättmätiga huvudstad och hoppas att ett erkännande från USA kan leda till att fler länder så småningom gör samma sak.

– Det är rätt att göra det. Jag kan ha negativa åsikter om andra länder men jag ifrågasätter inte deras rätt till existens eller deras rätt till en huvudstad. Att erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad borde vara en självklarhet. Israel har behandlats styvmoderligt av omvärlden, säger han.

Kan leda till fred

Även om han tror att ett erkännande från USA kommer leda till våldsamheter i regionen menar han att det på längre sikt kan leda till stabilitet i regionen.

– Om arabländerna skulle kunna gå vidare och inte känna att det tvingas vara fastlåsta i en situation som de inte kan ta sig ur, nämligen kravet på att östra Jerusalem ska vara palestiniernas huvudstad, finns inte längre ett behov av ett fortsatt krigstillstånd, säger han.  

Sayid Hashimah Foto: privat

Sayid Hashimah bor i Norrköping men föddes i Jerusalem av palestinska föräldrar. Hans syster, bror och flera syskonbarn bor fortfarande i Jerusalem och han besökte staden senast i augusti i år tillsammans med sin 14-åriga son.

Negativt besked

Att erkänna Jerusalem som en Israelisk huvudstad vore allt annat än positivt anser han.

– Det är rena rama vansinnet. Det finns FN-beslut som talar emot det här men USA gör det ändå. Jag tror inte att folk kommer att acceptera det. Varken palestinier på Västbanken, Gaza eller i länderna runt omkring.

Befäster kontrollen över staden

Sayid ser ett amerikanskt erkännande som ytterligare ett steg för Israel att befästa kontrollen över staden och göra den mer otillgänglig för palestinier.

– Jag har mina nära och kära där och jag hade min barndom där. Det finns inget som kan bryta min kontakt med Jerusalem. Men om jag åker till Israel stoppas jag hela tiden, man frågar mig varför jag är där, vad jag gör där. Det känns som att man försöker knäcka mig och få mig att inte orka åka tillbaka. Men jag ger mig inte, säger han.

Vill ha tvåstatslösning

Istället ser han en tvåstatslösning som vägen till fred på lång sikt.

– Enligt fredsavtalet ska Jerusalem vara delat mellan två stater men USA och Israel struntar i det. Jag är förbannad över det här som du kanske hör. Jag vill ha fred men jag tror inte att de vill det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet