En död och två befarat döda efter båtolycka

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två män befaras döda efter en fisketur i går på Vänern norr om Mariestad.

En sportfiskare i 60-årsåldern har hittats död och två saknas sedan deras båt i hårt väder kapsejsat utanför Mariestad i Vänern.

Sjöräddningen har inget hopp om att hitta de båda saknade vid liv.

De två männen är i 50-årsåldern och hemmahörande i Mellansverige.

Sökandet avslutades för Sjöräddningens del tidigt på lördagsmorgonen.

Sjöräddningen letade med båtar och en helikopter i timmar innan man gav upp hoppet.

– Vi har bedömt att det inte längre är möjligt att hitta männen vid liv, sa Tobias Nicander, biträdande räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral (JRCC), till SVT Nyheter kl 03.15 i natt.

Polisen har nu tagit över sökandet. Under förmiddagen ska en helikopter skickas upp över området.

– Enligt kollegorna i Skövde är det mulet där uppe nu men ingen större vind så förhoppningsvis ska det gå bra att leta, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

Hittades vid midnatt

Den döde mannen hittades vid midnatt. Han satt då fast i männens halvt sjunkna båt, uppger JRCC. Senare på morgonen uppgav polisen i Västra Götaland att mannen avlidit.

Han hittades ute vid båten i höjd med Otterbäcken mellan Mariestad och Kristinehamn, berättar Anki Larsson, biträdande vakthavande polisbefäl i Västra Götaland.

Sjöräddningens hypotes är att männens båt kapsejsat i det hårda vädret.

Regn, hård blåst och grov sjö bidrog också till att försvåra räddningsinsatsen. Vädret blev efterhand så dåligt att sökandet med båt fick avbrytas, och enbart fortsätta med helikoptersök.

– Sikten från båtarna var nästan obefintlig i mörkret, säger räddningsledaren Lars Blohm.

Sportfiskare

Enligt JRCC:s hemsida handlar det om tre medelålders sportfiskare. Båten är en sex meter lång så kallad hardtopbåt med en liten hytt i fören och en utombordare.

De tre männen hade hyrt en stuga i trakten, där en båt ingick.

-Det var stuguthyraren som larmade när de inte kom tillbaka på kvällen, säger Adlersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.