Regel om fruimport kvar

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsminister Maria Arnholm vill behålla den kritiserade tvåårsregeln för så kallad fruimport.

Regeln innebär att en utländsk person riskerar att avvisas om relationen med en svensk spricker inom två år.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Fruimport

Lagen har fått kritik av regeringens utredare för att låsa fast kvinnor i våldsamma relationer.

– Jag står bakom tvåårsregeln. Jag tror att den fyller sitt syfte. Den gör det enkelt och möjligt för människor som blir förälskade att snabbt kunna leva tillsammans och bo i samma land. Jag vet att många uppskattar det. Om man tar bort den skulle det få tråkiga konsekvenser, säger Maria Arnholm till tidningen.

Medger problem

Jämställdhetsministern medger dock att det finns problem med regeln.

– Den får inte bli skyddsmantel eller en intäkt för att misshandlade kvinnor stannar hos sina män. Vi måste till varje pris undvika känslan av att man blir utkastad ur Sverige om man lämnar en man som slår en. Men det får mig inte att dra slutsatsen att tvåårsregeln ska avskaffas, säger hon.

Bland andra Centerprtiets kvinnoförbund har länge krävt att tvåårsregeln slopas. Centerkvinnorna anser att regeln ”leder till stor utsatthet för tusentals kvinnor”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fruimport

Mer i ämnet