”Tvång löser inte problemet”

Publicerad

Kommuner kan i framtiden tvingas ta emot ensamkommande flyktingbarn om regeringens förslag på tvångslag går igenom. Men på många håll är pessimismen stor – det måste finnas andra vägar att gå.

– Vi tror att det går att lösa det här på frivillig väg bara man har rätt förutsättningar. Det är vår utgångspunkt. Vi vill också ha ett värdigt mottagande och då gäller det att vi har rätt förutsättningar, säger Per-Arne Andersson,avdelningschef på SKL om det nya förslaget.

Från och med 1 januari nästa år föreslår regeringen, med stöd från MP, att kommuner runt om i landet ska kunna tvingas ta emot ensamkommande asylsökande barn och unga. Det kommer i praktiken att innebära att Migrationsverket, utan speciella skäl, skall kunna placera barnen i vilken kommun som helst, och kommunerna ska inte kunna överklaga besluten.

Problemet bottnar i ovilja

Enligt Per-Arne Andersson uppger många kommuner att de inte har rätt kompetens och förutsättningar för att ta emot ensamkommande flyktingbarn, och att en sådan lag därför inte kommer att lösa problemet.

Tobias Billström, å andra sidan, säger att systemet redan är finansierat fullt ut och att kommunerna har de resurser som krävs.

– Jag har svårt att se att mer pengar skulle innebära en lösning i den här frågan. Jag tror snarare att det handlar om den politiska viljan på det lokala planet, säger han till SVT Nyheter.

Förslag på andra lösningar

Lars-Ingvar Ljungman, moderat kommunalråd i Vellinge kommun, är även han kritisk till förslaget om lagstiftningen. Han är anhängare av kommunalt självstyre och anser att omhändertagandet av flyktingbarnen inte kommer att lösas av det nu aktuella förslaget.

– Det är ju faktiskt redan så i dag att de flesta kommunerna har avtal med Migrationsverket. Den lilla grupp som är kvar kommer inte att innebära så många platser så att det här problemet löses, säger han till TT.

Ett bättre sätt att få kommuner att bli mer generösa i sitt mottagande kan, enligt Ljungman, vara att man ser över ersättningssystemet.

– Jag vet ju att många kommuner menar att de inte får full täckning för sina kostnader.

SKL har lämnat över en lista till regeringen med åtta utvalda lösningsförslag i frågan. Lösningarna innehåller bland annat förslag om att staten i grunden ska stå för mottagandet och att ersättningssystemet bör ses över. Ett annat förslag är att folkhögskolor ska ha möjlighet att erbjuda ensamkommande ungdomar boende och studier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer