Foto: Scanpix.

”Tveksamt om skoldebatten gynnar MP”

Uppdaterad
Publicerad

Analys av språkröret Gustav Fridolins tal i Almedalen.

Miljöpartiet fullföljer strategin att profilera sig i skolfrågan. En klok strategi kan det tyckas med tanke på att skolan blir en allt viktigare sakfråga för väljarna.

Men det är tveksamt om satsningen på skolan kan gynna Miljöpartiet i den kommande valrörelsen. I stället kan Socialdemokraterna och Folkpartiet dra nytta av en skoldebatt inför valet.

Almedalen 2013

Sedan Gustav Fridolin valdes till språkrör har han medvetet försökt profilera sig på skolområdet. Han lyfter ständigt fram sin bakgrund som lärare inom folkhögskolan och partiet har det senaste året lanserat flera skolpolitiska förslag. Tisdagens utspel att

Ligger i tiden

Miljöpartiet i sin kommande budgetmotion ska satsa 1,5 miljarder kr på att rusta upp dåliga skolor är ett led i denna profilering. Samtidigt har Miljöpartiet förklarat sig vilja höja lärarlönerna.

Miljöpartiets profilering tycks ligga väl i tiden. När Sifo i dag redovisade den senaste undersökningen om vilka sakfrågor väljarna tycker är viktigast visar det sig att skolan nu ligger i topp.

Den anses vara viktigare än både jobb/sysslesättning, sjukvård och ekonomi. En klockren prioritering av Miljöpartiet är alltså en första slutsats, men riktigt så enkelt är det inte.

Långsiktigt kan det förstås vara en vettig strategi att bredda Miljöpartiet. Trots att partiet är etablerat i svensk politik sedan länge förknippas det i allt väsentligt med miljöfrågan. Här har också partiet störst förtroende bland väljarna.

Locka nya väljare

Det innebär något förenklat att när miljö- och klimatfrågan ökar i betydelse för väljarna, då ökar också Miljöpartiets möjligheter att locka nya väljare.

Men när det gäller skola och utbildning har Miljöpartiet ett relativt lågt förtroende bland väljarna. Här är det i stället Socialdemokraterna och Folkpartiet som åtnjuter högst förtroende.

En skolpolitisk debatt skulle i så fall snarare tendera att stärka dessa partier än Miljöpartiet. Till valet 2014 är det alltså inte alls säkert att Miljöpartiets flirt med skolan ger någon utdelning i form av fler röster.

Så även om det långsiktigt kan vara strategiskt riktigt för Miljöpartiet är det inte säkert att det blir en framgång på kort sikt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet