Tyst diplomati: Så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Så kallad tyst diplomati har använts så länge diplomater funnits. Begreppet kan dock vara missvisande, enligt Anna Jardfelt som är direktör på Utrikespolitiska institutet.

-Bakom kulisserna kan det råda en otroligt hög aktivitetsnivå, säger hon.

Den svenska regeringen använder sig av så kallad tyst diplomati i flera fall. Rent konkret innebär tyst diplomati informella och inofficiella lågmälda samtal.

Det mest uppmärksammade fallet där den svenska regeringen bedriver tyst diplomati är kanske fallet med den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som under tio år suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Regeringen har dock fått kritik för att de agerar alltför passivt.

Konkreta åtgärder

267 riksdagsledamöter från samtliga partier har skrivit under ett upprop där de bland annat kräver att regeringen ska vidta konkreta åtgärder som att strypa biståndet till landet.

En av kritikerna är den avgående EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) som på SVT Debatt skriver att tyst diplomati vare sig kommer att hjälpa Dawit Isaak eller Bahrainsvensken Mohammed Habib al-Muqdad som i somras dömdes till livstids fängelse i Bahrain.

”Att hålla tyst är som att släcka ljuset i hans cell. Det är precis det som Bahrains regering vill att vi ska göra. Då kan de ostört fortsätta att bortse från mänskliga rättigheter”, skriver Svensson om fallet med Mohammed Habib al-Muqdad.

”Kan vara mycket effektiv”

Tyst diplomati kan dock vara framgångrik, enligt Anna Jardfelt.

-Tyst diplomati kan dock vara en effektiv metod, säger Anna Jardfelt, direktör på Utrikespolitiska institutet.

-Metoden har funnits så länge diplomater funnits. Det ingår i deras funktion att på ett diskret sätt föra fram sitt lands ståndpunkter. Det finns till exempel många som menar att det var tyst diplomati som löste det kalla kriget, säger Anna Jardfelt.

”Få fram sin ståndpunkt utan att skämma ut”

Den kända svenska diplomaten Dag Hammarskjöld förespråkade tyst diplomati som ett effektivt sätt att hantera känsliga frågor och nå resultat. I grunden handlar det om få fram sin ståndpunkt utan att skämma ut, enligt Anna Jardfelt.

-Om ett land tydligt gått ut med sin ställning i en viss fråga kan det vara svårt för dem att sedan offentligt backa från den. Därför är kanske inte megafonpolitik, där man tvingar ett annat land att offentligt kliva ner , alltid är den effektivaste metoden. Det är helt enkelt olika från fall till fall, säger hon och tillägger att själva namnet, ”tyst diplomati”, kan var lite missvisande.

-På engelska heter det ”quiet diplomacy”, vilket för tankarna till lågmäld diplomati snarare än tyst. Och det är också vad det handlar om. Bakom kulisserna kan det råda en otroligt hög aktivitetsnivå.

Hur effektiv tyst diplomati är som metod är dock svårt att mäta.

-Det är den svåra frågan, det är inte lätt att ha den resultatbaserad. Anledningen till att man hittar en positiv lösning är ju ofta att ingen av parterna offentligt tvingas backa, säger Anna Jardfelt.

Anna Lindström

anna.lindstrom@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.