Den UD-anställda kvinnan ansvarade för visumansökningarna vid ambassaden. Foto: TT / SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

UD-anställd misstänks för grovt tjänstefel

Publicerad

En tidigare UD-anställd vid en svensk ambassad i Afrika åtalas misstänkt för grovt tjänstefel och medhjälp till grov urkundsförfalskning. Enligt åtalet har kvinnan agerat så att 74 personer fått visum till Schengenområdet på falska grunder. 

2014 började plötsligt personer från Ghana att dyka upp på den svenska ambassaden i ett annat västafrikanskt land. De var där för att söka turistvisum till Sverige. Detta trots att visumansökningarna enligt ett avtal ska prövas av den danska ambassaden i Ghana.

Personerna hade likartade berättelser. Enligt ambassadpersonal uppgav många att de hade inspirerats att resa till Sverige efter att ha sett en dokumentärfilm och de ville bland annat besöka Nationalmuseum och Stockholms stadshus.

När den UD-anställda kvinnan, som ansvarade för visumansökningarna vid ambassaden, inte kom till jobbet en dag blev kollegorna oroliga och gick in i hennes tjänstebostad. Där hittade de då ett hundratal visumhandlingar på hennes köksbord – handlingar som inte ska lämna ambassaden.

En bunt viseringsstickers synliga i ett öppet kuvert på köksbordet. Foto: Polisen

Personer försvann spårlöst i Europa

Det blev starten på den förundersökning som nu leder till att kvinnan åtalas vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för grovt tjänstefel då 74 personer från Ghana beviljades Schengenvisum för att besöka Sverige. Av dessa har svenska utredare bara lyckats spåra ett fåtal.

– I stort sett alla har klivit av flyget någonstans i Europa och sedan försvunnit. Några har kommit fram till Sverige och några fler har vi hittat i Tyskland och kunnat prata med. Det blir ju vanskligt när folk bara försvinner in i Schengen, säger Robert Engstedt, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Misstänkt medhjälpare dömd i Tyskland

Enligt åtalet skulle ansökningarna aldrig ha prövats vid ambassaden eftersom det rörde sig om personer från Ghana. Dessutom menar åklagaren att kvinnan varit jävig vid ansökningarna då hon haft nära kontakt med en man från Ghana som mot betalning hjälpt personer som vill komma över visum till Schengen-området.

Mannen bedöms ha varit delaktig i ett 60-tal av ansökningarna som UD-kvinnan handlagt. Han dömdes nyligen av tysk domstol till fängelse i två och ett halvt år för att ha organiserat olagliga inresor i Tyskland. I domen uppger personer att de betalat mannen tusentals euro var för att få hjälp av mannen att komma till Europa. Åklagaren menar att UD-kvinnan gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet.

– Allvaret får bedömas mot dels det grova tjänstefelet men också Sveriges åtaganden i Schengenavtalet, vad vi förpliktigat oss att göra, säger Robert Engstedt, kammaråklagare.

Misstänktes för grovt mutbrott

Från början var UD-kvinnan misstänkt för grovt mutbrott, men utredarna har inte kunnat styrka att hon tjänat några pengar på hanteringen. Däremot åtalas hon också misstänkt för medhjälp till grov urkundsförfalskning, då åklagaren menar att hon medverkat då tio falska bevis om permanenta uppehållstillstånd framställts.

Kvinnan, som skickades hem från ambassaden hösten 2014, nekar till anklagelserna om brott. Hon har inte längre kvar sin anställning på UD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer