Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: privat

Ukrainasvensken: Hemskt att inte få återvända till Försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenskar som verkar i Ukraina är tidigare anställda inom Försvarsmakten som sagt upp sig för att kunna åka ner. Väl tillbaka i Sverige hoppas de bli återanställda, men upplever att det är oklart om det går.

– Det känns hemskt. Jag har kollegor här med tio års erfarenhet i Försvarsmakten som kanske inte är välkomna tillbaka, säger en av dem till SVT Nyheter.

Utbildare, sjukvårdare och soldater. Svenskarna i Ukraina är utspridda över landet och har en rad olika roller.

Flera har tidigare varit anställda inom det svenska försvaret och vill i framtiden återvända dit.

Kriget i Ukraina

– Många åker hit inte av personliga anledningar utan för att skydda Ukraina, Europa, men också för att förbättra det säkerhetspolitiska läget för Sverige, säger en av dem.

”En röd flagga”

Men inom hans egen enhet, som består av flera svenskar, är man osäker på vilka kriterierna är för att bli återanställd inom Försvarsmakten.

– Det finns inga direkta svar om hur de kommer bemöta oss. Den erfarenhet vi fått ihop tror jag försvaret värderar väldigt högt, men det är ett lotteri.

Några han känner ska från sin lokala chef ha fått ”blankt nej”.

– Ingen diskussion, inga frågor. Det var bara ”ni är inte välkomna tillbaka”.

Själv är han hoppfull.

– Mina förutsättningar är bättre än andras då jag jobbar som volontär i en sjukvårdsbataljon. Jag har inte skrivit kontrakt med ett annat lands försvarsmakt.

”Inte säkert man är densamma”

En annan svensk i Ukraina som SVT Nyheter pratat med var tidigare inom hemvärnet och har vid flera tillfällen deltagit i strid. Han ser flera hinder för den som vill återvända till försvaret, något han själv kan tänka sig.

– Bara för att man varit en person när man åkte ner så betyder det inte att man är densamma när man åker tillbaka. Man kan ha psykiska problem och vara direkt olämplig, säger han.

Försvaret: Stanna hos oss

Nästan alla som vill anställas inom Försvaret måste klara en säkerhetsprövning där det avgörs om personen är lojal, pålitlig och eventuellt sårbar.

Det finns inget generellt beslut om att den som verkar i Ukraina inte anses uppfylla kraven, men varje fall prövas individuellt.

”Även om Försvarsmakten inte lagligen kan hindra enskilda att ansluta sig, vill vi uppmana Försvarsmaktens personal att fortsätta stå till det svenska försvarets förfogande. Din insats behövs här”, skriver Försvarsmakten i ett mejl till SVT Nyheter.

Svenskar i Ukraina

Försvarsmakten har inga siffror på hur många svenskar som rest ner för att strida eller på annat sätt verka i Ukraina sedan den ryska invasionen inleddes.

2 173 personer i 613 olika befattningar har på egen begäran sagt upp sig från Försvaret sedan den 24 februari 2022. Men hur många av dem som tagit sig till Ukraina är okänt.

Enligt de svenskar i Ukraina som SVT Nyheter pratat med är det praktiskt taget omöjligt att veta hur många som i nuläget befinner sig där. Detta då de verkar i en rad olika roller på olika platser i landet.

Antalet har tidigare uppskattats från omkring ett hundratal till uppemot sexhundra.

Två svenska medborgare har bekräftats döda i Ukraina, en volontär och en tidigare officer vid Försvarsmakten.

En svensk man blev förra året tillfångatagen av ryska styrkor men släpptes efter några månader i ett fångutbyte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet