Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tidigare ministern Ulf Dinkelspiel död

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen och tidigare ministern Ulf Dinkelspiel har avlidit, rapporterar Dagens Nyheter.
”Vi är många som sörjer honom djupt”, skriver Carl Bildt på sin blogg.

Ulf Dinkelspiel avled på måndagsmorgonen i cancer. Han blev 77 år gammal.

Dinkelspiel hade en lång karriär bakom sig inom näringslivet och politiken. Han var bland annat moderat statsråd i Utrikesdepartementet, med ansvar för Europa- och utrikeshandelsfrågor i Carl Bildts regering 1991–1994.

Ledde EU-samtal

I mitten av 90-talet var Dinkelspiel den som ledde Sverige in i EU. Han undertecknade avtalet om svenskt medlemskap 1994. Inför folkomröstningen i EU-frågan var han mycket aktiv i ja-sidans kampanj.

”Han var en viktig och uppskattad medlem av den regering jag hade förmånen att leda mellan 1991 och 1994. Och även om EU-förhandlingarna var hans viktigaste uppgift var han för mig ett viktigt stöd i många andra avgöranden under de långt ifrån enkla åren”, skriver Carl Bildt på sin blogg och framhåller att även om Ulf Dinkelspiel var moderat såg han längre än sitt eget parti.

”Hans lojalitet mot Ingvar Carlsson som statsminister var lika stor som hans lojalitet mot mig som statsminister. Han tjänade Sverige”, skriver Bildt.

Flera olika styrelseuppdrag

Ulf Dinkelspeil har också, bland annat, varit chef för Exportrådet och haft flera styrelseuppdrag, skriver TT.

”Ulf var en nära vän, en mycket uppskattad kollega och en person jag under många år kom att lära mig mycket av”, skriver Carl Bildt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer