Ulf Kristersson i Agenda: Ställ språkkrav för medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs skärpta krav på invandrare att lära sig svenska, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i söndagens Agenda.
– Att ställa språkkrav för medborgarskap är helt uppenbart.

Moderaterna tillsätter en kommission som ska ta fram en ny integrationspolitik, skrev Ulf Kristersson i en debattartikel i veckan. Han menar att kraven på invandrare inte har varit tillräckligt hårda och tog under kvällens Agenda ett besök i Skövde som exempel.

– Jag träffade människor som har varit i Sverige i fyra år och fortfarande knappt pratar svenska överhuvudtaget. Det är uppenbart att vi inte har varit tydliga med vilka förväntningar vi ställer på människor som kommer till vårt land.

Kristersson pekar ut språkundervisningen som det tydligaste tecknet på att den tidigare integrationspolitiken varit för flat.

– I dag har vi närvaroplikt på SFI men ingen plikt att lära sig och att få godkända kunskaper i svenska.

Hur tvingar man någon att lära sig?

– Det finns alla möjliga incitament, inte minst för att staten försörjer människor med bidrag. Jag tycker att hela attityden borde vara att språket är en röd tråd. Att ställa språkkrav för svenskt medborgarskap tycker jag är alldeles uppenbart, säger Ulf Kristersson.

Han vill också se en större tydlighet från staten och samhället om vilka värderingar som gäller i Sverige.

– Det krävs ett antal saker för att förstå hur Sverige fungerar. Jämställdhet mellan män och kvinnor är en fundamental värdering i vårt land som man måste ta till sig, om man inte har det med sig från början, säger Ulf Kristersson.

”Trötta på dansen runt SD”

Efter att Kristdemokraternas partistyrelse i mars beslutade att partiet ska kunna samtala med Sverigedemokraterna, har även Moderaterna öppnat för samtal, men inte förhandlingar med SD. Vad detta innebär i praktiken har dock inte varit lika tydligt.

I fredags sade Ulf Kristersson i Morgonstudion i SVT att Moderaterna kan diskutera med Sverigedemokraterna i utskotten, i frågor där man tycker lika eller ungefär lika. Men i Agenda säger han att det inte innebär att partiet är berett att förhandla med Sverigedemokraterna.

– Det är en demokratisk skyldighet att ta sina egna frågor på allvar. Kan man då genomföra politiken i verkligheten, fyra borgerliga partier och Sverigedemokraterna, då har jag svårt att tro att man ska låta bli.

Men Kristersson var åter tydlig med att han inte vill skapa ett nytt politiskt block med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Svaret är nej. Väljare vill veta om man efter ett val står fast vid samma politik som man gick till val på och jag tror att väljarna är väldigt trötta på dansen runt Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet