Moderatledaren Ulf Kristersson vid sitt sommartal i Ugglans Park i Strängnäs på lördagen. Foto: TT

Moderaterna vill sänka skatten för pensionärerna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sommartalade i Strängnäs under lördagen och meddelade då att partiet vill sänka skatten ytterligare för pensionärer. Han pratade också om ett enat land med mindre klyftor mellan stad och landsbygd.

Ulf Kristensson (M) höll idag sitt första sommartal i Strängnäs. Ett tal om hur klyftan mellan stad och landskap ”fångar en viktig samtidsfråga”, samt att  M vill sänka skatten ytterligare för pensionärer med 15,5 miljarder kronor.

Tidigare har partiet utlovat en skattesänkning med 8,5 miljarder kronor.

– Skatter handlar om pengar, men också om värderingar, frihet och rättvisa. Det ska löna sig även att ha arbetat, inte bara att jobba.

– Socialdemokraternas skattesänkning går främst till pensionärer som har relativt goda pensioner. Pensionärer som har låg pension får inte någon sänkt skatt alls, och därmed ingen förbättrad pension. Vi tar det ett steg till, sa han.

Enligt M skulle det innebära en skattesänkning på 200-300 kronor i månaden för den som har en pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor per månad.

”Ogenomtänkt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att de nya skattesänkningarna är bra men ogenomtänkta.

– Jag ser inte hur de ska kunna finansiera utbyggnaden av skolan och äldreomsorgen när de går fram med så omfattande skattesänkningar, säger hon till TT.

Enat Sverige

I talet togs även vikten av trygghet upp samt att hoten som kommer inifrån landet ska motas i grind med bättre undervisning, fler poliser och ett enat samhälle.

– De små städerna behöver den stora, men den stora behöver också de små. En tredjedel av Sveriges befolkning bor på landsbygden, det är tre gånger fler än de som bor inne i Stockholm.

Och enligt Kristensson krävs det av lokala och nationella ledarskap tre saker för att hela landet ska leva: Goda kommunikationer, bra skola och välfärd, samt att staten sköter sin ”grundläggande uppgift” att ”ta hand om det ömtåliga samhällskontrakt som vi lever i”.

– Vi är ingen exkluderande gemenskap, vi är ett samhällskontrakt som bygger på jämlikhet, frihet och ansvar. Alla ska få en chans, men det ska spela roll vad man gör med den chansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer