• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar den senaste tidens händelser med Erdogandockan och koranbränningen. Foto: SVT

Kristersson om koranbränningen: ”Allt som är lagligt måste man inte uppskatta”

Uppdaterad
Publicerad

Högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden har lett till skarpa fördömanden från den turkiska regeringen – med riktade krav mot den svenska regeringen att ”sluta gömma sig bakom ursäkter om yttrandefrihet”

– Det här är lagliga saker som ska vara lagliga, men allt som är lagligt måste man inte uppskatta, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i Morgonstudion.

De senaste veckorna har flera uppmärksammade politiska aktioner riktats mot den turkiska regeringen från svensk mark.

Den aktivistiska gruppen Rojavakommittéerna, som tidigare uppgett att de stödjer PKK:s rörelse, har i flera demonstrationer använt sig av en hängande docka föreställande den turkiske presidententen Recep Tayyip Erdogan och den högerextreme politikern Rasmus Paludan har bränt koranen i samband med en demonstration utanför den turkiska ambassaden. PKK är en organisation som är terrorstämplad av både Turkiet och Sverige.

Detta samtidigt som den turkiska regeringen alltjämt dröjer med besked om ett svenskt Natomedlemskap.

Kritiserat demonstrationerna

Statsminister Ulf Kristersson har uppmärksammat båda händelserna genom att parallellt lyfta det faktum att aktionerna skyddas av den svenska yttrandefriheten samtidigt som han har kritiserat själva handlingarna.

Han beskrev användandet av Erdogandockan som ”avskyvärd” och påpekade att brännandet av religiösa skrifter är ”djupt respektlöst” mot de troende.

Varför fördömer du enskilda aktioner som fallen inom ramen för yttrandefriheten?

– Jag säger ju båda saker. Jag säger att det här är lagliga saker som ska vara lagliga, men allt som är lagligt måste man inte uppskatta.

– Om någon i ett annat land hängt upp en docka i en låtsasavrättning av en ledande svensk politiker hade många tyckt att det var ohyggligt.

Den svenska regeringen har kritiserats från höger såväl som vänster om att man alltför långtgående blidkar den turkiska regeringen. Men det är en felaktig beskrivning, anser Kristersson.

– Vill man vara med i Nato ska man agera på ett sådant sätt som underlättar en svensk Natoanslutning, men vi gör allt sådant inom ramen för svensk lagstiftning och svensk yttrandefrihet.

Turkiska reaktioner

I Turkiet uppmärksammades Rasmus Paludans koranbränning stort i helgen. Erdogans talesperson Fahrettin Altun skrev på Twitter att Sverige ”omedelbart måste agera mot hatfyllda provokationer mot Turkiet och islam” samt att ”Svenska myndigheter inte kan gömma sig bakom ursäkter om yttrandefrihet.”

Hur uppfattar ni att det här landar i Turkiet?

– Det är klart att vi kan ha olika uppfattningar om detta men vi har alltid varit glasklara med att svensk lag och svensk yttrandefrihet gäller. Vill man bränna koranen så gör man det.  Men det hindrar väl inte att man kan tycka att det är en väldigt polariserande handling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.