Moderaternas partiledare Ulf Kristersson Foto: TT

Analys: ”Alliansvännernas” relation närmar sig fryspunkten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Snuvad på regeringsmakten har Moderatledaren Ulf Kristersson nu siktet inställt på nästa val. Ännu finns dock mycket besvikelse kvar över Centerpartiets och Liberalernas vägval, som kostade honom statsministerposten.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det har varit heta känslor ett tag nu mellan de gamla Allianspartierna. Besvikna moderater och kristdemokrater har mer eller mindre öppet anklagat Centerpartiet och Liberalerna för förräderi.  

Den nya regeringsuppgörelsen snuvade ju Ulf Kristersson på statsministerposten och innebär att Stefan Löfven tills vidare kan regera vidare. 

I SVT:s intervju med Ulf Kristersson om det nya politiska landskapet är moderatledaren mycket kritisk mot den regeringsöverenskommelse som träffats mellan S, MP, C och L. Den missar helt de viktigaste frågorna för väljarna, säger han och pekar framför allt på brottslighet och trygghet. 

Riskerar stå utanför regeringsinflytande 

Det är uppenbart att det finns kvar en djup besvikelse inom Moderaterna över hur regeringsfrågan löstes. Det handlar inte bara om att Ulf Kristersson just nu inte kan bli statsminister. Håller det nya regeringssamarbetet i riksdagen riskerar Moderaterna att under överskådlig tid att stå utanför allt regeringsinflytande. 

Utan Centerpartiet och Liberalerna saknar Moderaterna för första gången på många år ett eget regeringsalternativ. Det innebär att partiet nu kommer att satsa all sin kraft på den egna oppositionsrollen de kommande åren.  

Samtidigt ska dörren till Sverigedemokraterna hållas öppen. Ulf Kristersson är noga med att han inte vill samarbeta eller förhandla med SD, men att han gärna bygger en regering på deras stöd i riksdagen.

Kritiken mot detta från flera andra riksdagspartier avfärdar han som dumheter. Det är hyckleri att ena dagen använda SD:s röster för att avsätta Stefan Löfven, men nästa dag vägra att ta emot dem för att bilda en ny regering, menar han. 

SD-frågan fortfarande kontroversiell 

Oavsett vad står Moderaterna och Ulf Kristersson nu inför svåra vägval. Om Centerpartiet och Liberalerna håller fast vid S-samarbetet kommer Moderaterna enbart att kunna nå regeringsmakten med just Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas stöd. Och Sverigedemokraterna lär naturligtvis inte sälja sig billigt. Varför skulle de?  

Samtidigt är fortfarande SD-frågan så pass kontroversiell i svensk politik att Ulf Kristersson väger sina ord på guldvåg innan han uttalar sig. Han vet vilka konsekvenser ett obetänksamt ord om Jimmie Åkesson eller Sverigedemokraterna kan få. Alla minns företrädaren Anna Kinberg Batra och hennes presskonferens om samarbete med SD som satte igång en omfattande väljarflykt till Centerpartiet.  

Att locka tillbaka Centerpartiet och Liberalerna över blockgränsen är dock inget alternativ för Kristersson, i alla fall inte just nu. 

Så länge det nuvarande regeringssamarbetet pågår är detta ingen framkomlig väg, enligt M-ledaren. 

“Alliansvännerna” närmar sig fryspunkten 

Möjligen kan läget förändras i nästa valrörelse om Centerpartiet och Liberalerna skulle vilja frigöra sig från Socialdemokraterna. Men att Alliansen då plötsligt skulle kunna samla en majoritet i riksdagen måste också betraktas som högst osäkert. Tvärtom ser Sverigedemokraterna ut att fortsätta växa och ju större detta parti blir, desto svårare ser det ut för Alliansen att kunna återbildas och vinna val. 

Och som sagt, relationerna mellan de forna ”Alliansvännerna” har successivt under hösten och vintern blivit allt sämre och närmar sig nu fryspunkten. 

Denna misstro lär dessutom öka ytterligare under de kommande åren med tanke på att M och KD utgör oppositionen i riksdagen medan C och L tillhör regeringssidan. Släkten är som bekant alltid värst, särskilt i politiken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.