Svårt att stå emot bedjande blickar? Foto: TT

Undersökning: Mer än varannan svensk hund och katt överviktig

Uppdaterad
Publicerad

De svenska husdjuren blir allt tjockare och i dag är mer än varannan katt och hund i Sverige överviktig. Detta enligt en underökning gjord av ett internationellt foderföretag.  

Det kanske är för att Missan och Buster alltid ser så trånande på matbacken. För att de jamar/skäller så hungrigt. Eller bara för att mattes gullli-snutt-plutt är så fiiiiin. I vilket fall som helst så pekar nu en ny undersökning på att de svenska husdjuren blir tjockare och tjockare.     

Studien bygger på svar från 183 veterinärer som varje vecka tillsammans tar emot över 7.000 katter och hundar. Nio av tio tillfrågade veterinärer uppger att övervikten är ett fortsatt ökande problem och tillsammans uppskattar de att 54 procent av landets katter och 55 procent av landets hundar nu är överviktiga.

Mänsklig livsstil spiller över

Johan Beck-Friis, informationschef på Svenska Veterinär förbundet, säger att uppskattningen verkar rimlig.

– Men inte om man räknar feta djur, det finns en gradskillnad där. Ett överviktigt djur väger ungefär 10 procent mer än optimalvikten medan ett djur som lider av fetma är mer än 15 procent tyngre än dess optimalvikt, säger Beck-Friis.  

Hans förklaring till att djuren blir tyngre är att de, precis som sina hussar och mattar får för mycket mat och för lite motion.

– Den mänskliga livsstilen spiller över på våra djur och när vi har mindre tid för att rasta dem så försöker vi att kompensera genom att ge dem tröst genom mat istället.

Revbenen ska kännas

För att råda bot på problemet tycker veterinären att man ska hålla koll på djurets viktkurva genom att väga det.

– Har man ingen våg kan man gå till veterinär eller djurbutik. Men man kan också göra ett test där man lägger handen över djurets rygg – då ska man kunna känna djurets revben. Om man inte kan det, att det känns vadderat, då är hunden eller katten för tjock.

Han tipsar också om att man på internet hittar många principskisser på hur ett underviktigt, normalviktigt och överviktigt djur ser ut.                                                                            

– Kommer man då fram till att ens sällskapsdjur är överviktigt så får man sätta in åtgärder. Börja med att skippa mellanmålen – inga kakor till bedjande hundar. Se till att hunden rör sig mer och ge en mer balanserad mängd foder. Även för innekatter måste man anpassa fodergivan. Det finns kalorisnåla foder, den enkla vägen att gå om man har svårt att stå emot en bedjande blick, säger Johan Beck-Friis.

20 kilos-tax

Han berättar att hundar vet precis vilka punkter de ska trycka på för att ge sina ägare dåligt samvete – vilket inte sällan leder till extra godsaker. Det värsta exempel han själv har sett var en tax som vägde 20 kilo.

– Det var ett tragiskt fall där ägaren var förståndshandikappad och inte förstod när det var dags att sluta mata. Det slutade med att taxen fick avlivas eftersom bland annat hjärtat och hela cirkulationsapparaten var för överbelastad.

Johan Beck-Friis ser också vissa samband mellan överviktiga ägare och överviktiga djur.

– Om husse eller matte äter för mycket är risken stor att man också ger sitt djur för mycket mat eftersom det handlar om levnadsmönster. Utekatter har ofta en inbyggd spärr mot att äta för mycket, vilket man kan se då de lämnar mat i skålen. Likaså är brukshundar, framavlade avlade för olika arbetsfunktioner, mindre ätinriktade medan sällskapshundar som labradorer kan äta hur mycket som helst och ofta tömmer matskålen på en gång.  

”Nära en miljon överviktiga djur”

Det är den internationella foderproducent Royal Canin som för andra året i rad genomför studien. Företagets husdjursagronom Ida Eriksson konstaterar i ett pressmeddelande att om ”procentsiffrorna från undersökningen gäller Sveriges samtliga katter och hundar rör det sig om nära en miljon djur.”

Resultatet från 2014 är sämre än resultatet för 2013 då 47 procent av katterna och 42 procent av hundarna ansågs vara överviktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.