Det vanligaste sättet för minderåriga att få tag på alkohol är genom en partner, kompisar eller kompisars syskon. Färre än en procent uppger att de får tag på alkohol via internet. Foto: TT

Unga dricker mindre alkohol – än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga i nionde klass som dricker alkohol har halverats de senaste 15 åren. I år är sifforna historiskt låga, visar den senaste undersökningen från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

I årets CAN-undersökning, som sker varje år, svarar 42 procent av niondeklassarna att de har druckit alkohol det senaste året. Det är en halvering jämfört med år 2.000 och de lägsta siffrorna sedan undersökningen började 1971.

Siffrorna följer en nedåtgående trend som man kunnat se under hela 2000-talet. I takt med en allt lägre andel alkoholkonsumenter kan man också se att färre gör tidig alkoholdebut och färre dricker sig berusade regelbundet. Det preliminära resultatet presenterades vid ett seminarium i Almedalen.

– Jag tycker att det är otroligt glädjande att fler ungdomar fortsätter att välja bort alkohol, i och med att det också innebär minskad risk för alkoholrelaterade skador, säger Anna Englund, utredare vid CAN, till SVT Nyheter.

Kan bero på digital utveckling

Exakt vad minskningen beror på svarar inte CAN:s undersökning på. Men en pågående hälsotrend, effektivare föräldrakontroll och den nya digitala utvecklingen tros vara tre möjliga förklaringar till nedgången.

– Unga får nya sätt att umgås på, via nätet och dataspelande där man har möjlighet att pröva sig fram i sitt identitetsskapande utan att riskera att göra bort sig. Där har man kanske tidigare använt alkohol som ett sätt att bryta isen, säger Anna Englund.

Färre röker och snusar

Även tobakskonsumtionen fortsätter att minska i årskurs nio. Drogkonsumtionen minskar också något, även om siffrorna har legat på ungefär samma nivå de senaste 20 åren. Andelen unga som har köpt eller använt nätdroger eller syntetiska droger har sjunkit med en procentandel sedan förra året, till mellan tre till fyra procent bland 17-åringar.

– Det är viktigt att poängtera att vi kanske inte mäter exakta nivåer utan det är viktigt att studera den övergripande trenden. Och den tror jag att vi fångar ganska bra, säger Anna Englund.

Läs hela undersökningen på CAN:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.