Unga fastnar i utanförskap

Publicerad

Drygt 120 000 personer mellan 16 och 25 år varken arbetade eller studerade 2010, visar en rapport från statliga Ungdomsstyrelsen. Två tredjedelar av dem saknade helt inkomst.

Trots snabb återhämtning i svensk ekonomi efter förra finanskrisen förbättrades läget för unga bara marginellt. Enligt Ungdomsstyrelsen varken studerade eller jobbade 9,5 procent av dem mellan 16 och 25 år 2010. Under högkonjunkturen 2007 var siffran 7,3 procent.

-Det man slås av är att det är en stor grupp, både när det är lågkonjunktur och när det är högkonjunktur. Många aktörer i samhället är för dåliga på att ta till vara den här gruppen, säger utredaren Oscar Svensson.

Svårast i söder

Svårast är läget i Sydsverige där elva procent var inaktiva 2010. Fast vad det beror på är inte kartlagt. Däremot vet Ungdomsstyrelsen att en del av dem som inte jobbar eller pluggar bor hemma och försörjs av sina föräldrar. Andra har stöd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

-Det finns också en grupp som vi saknar kunskap om. Under 2010 var det 60 procent mellan 16-19 år som man inte hade någon känd aktivitet för, säger Svensson.

TT: Kan andelen som inte arbetar eller studerar ha ökat i år när konjunkturen vacklar?

-Det skulle kunna vara så. När vi tittade 2008-2009 såg vi att gruppen växte, men det är också så att storleken på den här ungdomsgruppen varierar, säger Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer