Scott Morrison har fått kritik för sitt uttalande om att barn inte ska hålla på med aktivism har blivit kritiserat. På bilden syns Greta Thunberg och Australiens premiärminister Scott Morrison. Bilden är ett montage. Foto: Jessica Gow/TT och Mick Tsikas/Reuters

Greta Thunbergs klimatinitiativ sprids över världen – Australiens premiärminister upprörd

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen klimatstrejkar svenska barn från skolan i omkring 100 kommuner. Samtidigt sprids femtonåriga Greta Thunbergs initiativ över världen. Något som har fått Australiens premiärminister Scott Morrison att se rött.
– Det bevisar att man aldrig är för liten för att göra skillnad, säger Greta Thunberg.

På söndag inleds FN:s klimatmöte i Katowice, Polen.

Samtidigt gör unga människor världen över som Greta Thuneberg – skolstrejkar för klimatet.

I Frankrike har tusentals studenter skrivit under ett upprop där de manar till bojkott av anställningar hos klimatskadliga företag. En av initiativtagarna till manifestet, 21-åriga Corentin Bisot, berättar att han sett hur liknande aktioner har slagit rot i flera länder.

– I Sverige hade ni en flicka på femton år som strejkade utanför parlamentet. Det är inspirerande, berättar Bisot.

Australiens premiärminister upprörd

Och i Australien har Greta Thunbergs uppmaning till skolstrejk lett till en het politisk debatt som lett till att premiärminister Scott Morrison hamnat i blåsväder, rapporterar Ekot.

Under fredagen planerar nämligen elever över hela Australien att gå ut i en skolstrejk för miljön. Inspirationen kommer från svenska Greta Thunberg.

Scott Morrison var mycket upprörd när han sa att barn i Australien ska gå i skolan och lära sig saker i stället för att ägna sig åt aktivism.

– Vi stödjer inte idén att våra skolor ska bli parlament, sa Scott Morrison bland annat, enligt Ekot.

Ett uttalande som alltså väckt kritik.

Greta Thunberg: ”Aktivera er”

Greta Thunberg är glad över att flera skolelever valt att engagera sig, både i Sverige och utomlands.

– Det bevisar att man aldrig är för liten för att göra skillnad. Det är väldigt viktigt att vi barn säger vad vi tycker, det är ett sätt att göra våra röster hörda. Jag hoppas att det händer något nu, att vi inte bara håller på och pratar. Det är väldigt bråttom, säger hon till SVT Nyheter.

Målet med hennes strejkande är att Sverige ska vara i linje med Parisavtalet.

– Vi måste behandla klimatkrisen som en kris.

Greta Thunberg, som själv kommer att åka till Katowice i Polen under FN:s klimatmöte, vill uppmana unga som är oroliga för klimatförändringarna att agera.

– Aktivera er, gör någonting! Då mår man mycket bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmötet i Katowice

Mer i ämnet