Foto: SVT

Unga män utsatta för arbetsskador

Uppdaterad
Publicerad

Unga män skadar sig oftast på jobbet. Det visar en rapport där Arbetsmiljöverket har sammanställt alla anmälda arbetsskador under 2011.

Förra året registrerades omkring 107.000 arbetsskador i Sverige. Av dem var drygt en fjärdedel så pass allvarliga att de medförde sjukfrånvaro, och det är något mer än året innan. Enligt Håkan Olsson, avdelningschef hos Arbetsmiljöverket, finns en grupp olycksfallen har ökat rejält.

– Det är unga män i 20 till 25 års ålder som framförallt jobbar i bemanningsbranschen. De jobbar bland annat inom transport, lager, detaljhandel och byggverksamhet.

Varför är den här gruppen drabbad?
– Man får för lite introduktion när man kommer till arbeten. De arbetsgivare som finns på de här platserna tar inte heller tiden att informera om vilka rutiner och regler som gäller, säger Håkan Olsson. 

Under förra året inträffade 57 dödsolyckor på landets arbetsplatser. Här tillhör lantbruket och byggsektorn de yrkesgrupper som är mest utsatta.

Dålig ergonomi
Även antalet personer som drabbades av sjukdom på grund av arbetet ökade under förra året jämfört med 2010. Runt 10.000 personer blev sjuka och de vanligast är problem med muskler och leder.

– Vi ser det inom vården, inom omsorgen. Det är ofta kvinnor som har jobbat ett tag i den här branschen. Det har växt till under tiden och efter tag kommer det ut som någon sorts arbetssjukdom. Det kan till exempel bero på tunga lyft eller dåliga ergonomiska förutsättningar, säger Håkan Olsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer