• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har pratat med en tidigare gängkriminell om varför han tror att allt yngre personer mördar. Foto: SVT

Mördarna i generation Z agerar ”utanför polisens radar”

Uppdaterad
Publicerad

De mördar och skadeskjuter sina offer, men träffar inte alltid rätt person. Under den senaste tidens våldsvåg har en ny generation av mördare tagit en allt större plats. Ofta har de gått från småbrottslingar till grovt kriminella på kort tid. 

– Nu är det från skolbänken till mord direkt, säger en tidigare gängmedlem som SVT talat med. 

Det är de yngsta i den så kallade generation Z, personer födda omkring år 2010, som nu står för en allt större del av våldet som utspelar sig i Sverige. Och för att göra en snabb karriär inom gängmiljön är vissa av dem beredda att begå grova brott från start.

I förhör berättar en 14-åring hur han skulle “skjuta tills kulorna tog slut” och sikta på huvudet eftersom man “dör snabbt där”. Han hade tidigare bara skjutit luftgevär men nu tagit uppdrag för ett kriminellt gäng. Polisen stoppade mordplanen i sista stund och 14-åringen placerades på SIS-hem.

SVT har gått igenom förundersökningar, interna polisrapporter och pratat med källor som beskriver de unga mördarna i gängmiljön. De kallas utförare och skickas fram för att begå brottet, inte alltid med full koll på vem som är måltavlan.

– Detta har medfört att man i flera mord skjutit fel person av misstag, skriver en erfaren spaningsledare inom polisen i en rapport.

På grund av låg ålder är vissa av dem relativt okända av polisen sedan tidigare. De ligger “utanför polisens radar” står det i ett dokument från polisen som SVT tagit del av.

Vapnet var för tungt

I början av året greps tre personer för att ha planerat ett mord i södra Stockholm. Den yngsta var 13 år. I bilen hade de ett automatvapen som de inte hade lyckats avlossa. Troligen eftersom det var för tungt för dem, enligt polisen.

I krypterade chattar som polisen haft tillgång till framgår det också att flera ungdomar själva sökt upp gängen. De har “efterfrågat om det inte finns några mordkontrakt för att de behöver pengar”, skriver polisens spaningsledare.

“Hur mkt får man bror?” står det i ett meddelande som polisen hittat i en telefon hos en gängkriminell.

“En skön summa” svarade gängmedlemmen. Nu sitter han häktad för inblandning i ett mord och flera mordförsök.

Hör en tidigare gängkriminell berätta den nya generationens mördare i klippet ovan.

Tre fall med unga förövare

15-åring.

En man skjuts ihjäl med tio skott mitt i ett tätbebyggt flerbostadsområde i april 2022. Flera döms för mordet varav en 15-årig pojke till sluten ungdomsvård i två år och sju månader. Bevisningen bestod bland annat av mobilfilmer och chattkonversationer.

16-åring.

I mars 2022 avlossas flera skott inne på ett gym mitt på dagen. Den maskerade skytten skjuter mot den egentliga måltavlan men träffar en trebarnspappa som avlider. Pojken döms senare till fyra års sluten ungdomsvård.

17-åring.

Minst 20 skott avlossas mot en bil i mars 2022. Den tilltänkta måltavlan tros ha varit en medlem i ett MC-gäng men i bilen sitter en annan person som avlider. Pojken döms till 11 års fängelse för mord, förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.