Unga engagerade lyssnar till Stefan Löfvens tal på årets politikervecka i Järva. Foto: TT

Plantskola för unga politiker lockar unga med utländsk bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Unga sviker ungdomsförbunden, men det finns initiativ för att öka engagemanget för partipolitiken. På den politiska plantskolan Höj Rösten har man märkt ett särskilt intresse hos unga med utländsk bakgrund, som utgör mer än hälften av eleverna på skolan.

– De hittade inte in via de vanliga kanalerna som ungdomsförbund, men många som söker till oss har känt utanförskap vilket präglar deras vilja till engagemang, säger skolans rektor Minéa Frykman.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur svårt det är att locka unga till de politiska ungdomsförbunden, samtidigt som det inte råder en brist på samhällsengagemang.

En grupp unga som verkar visa ett stort engagemang för politiska frågor, i alla fall om man ser till ansökningarna till politikerskolan Höj Rösten, är de med utländsk bakgrund. De utgör drygt hälften av eleverna från de två senaste årens klasser.

Många har upplevt utanförskap

– Det är både de som är andra generationens invandrare och de som är utrikesfödda. De har ett stort samhällsengagemang, en del är politiska flyktingar och är uppvuxna med att prata politik i familjen, säger Minéa Frykman, som är rektor på skolan som utbildar unga som vill in i politiken:

– Många känner ett utanförskap och är inte normen på olika sätt och det skildrar sig i deras hjärtefrågor, som till exempel kan vara jämställdhet, utanförskap, mobbing och psykisk ohälsa.

Minéa Frykman talar om att ungdomarna upplever ett så kallat mellanskap – de är halvt i en kultur och halvt i en annan. De kan också

Minéa Frykman, rektor på politikerskolan Höj rösten. Foto: Privat

ha upplevt rasism och diskriminering vilket präglar deras vilja till samhällsengagemang.

Viktigt för representationen

Att allt fler unga med utländsk bakgrund kommer in i partipolitiken är viktigt för representationen, menar Frykman.

– Vi måste bredda erfarenheterna, perspektiven och klokskaperna i partipolitiken. Det handlar om delaktighet, att få in nästa generation i politiken. Det betyder inte att personer som inte upplevt samma som jag inte skulle kunna representera mig, men samtidigt spelar det roll att de som leder landet ser ut som de som de representerar och fungerar som förebilder för att visa att andra kan ta det steget.

Men arbetet är långsiktigt och tar tid.

– Kanske om tio år, har vi fått in unga med utländsk bakgrund i alla partier, säger Minéa Frykman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.