Det behövs mer grönsaker på tallrikarna, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Foto: Janerik Henriksson/TT

Många unga skippar köttet för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av de unga svenskarna har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull. Men bland de över 50 år väljer de flesta att äta som förr. Det visar en undersökning som SVT beställt från Novus.

Nästan nio av tio svenskar tror att klimatförändringen är orsakad av människan. Men att köttet är en avgörande orsak tror bara var tredje, enligt en ny undersökning från Novus.

Men svaret beror på vem du frågar. Medan en tredjedel av unga mellan 18 och 29 tror att köttproduktionen i “mycket stor omfattning” har orsakat klimatförändringen är det bara 1-2 procent av befolkningen över 50 år som ger samma svar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Unga uppger också i högra grad att de redan har tagit steget och minskat på köttet. I åldersgruppen 18-29 år svarar mer än hälften att de har slutat eller äter mindre kött för klimatets skull. Det kan jämföras med var tredje i åldersgruppen 50-79 år.

Unga mer ideologiska

– Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre. Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är. Det kan också bero på att äldre inte är lika ideologiskt övertygade. Det är mer fokus på familjen, huset, livet. Vardagen tar över och långsiktiga frågor som klimatet hamnar i skymundan, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.  

Klimatforskare har beräknat att en hållbar konsumtion för planeten innebär max 300 gram rött kött i veckan. Svenskar äter mer än dubbelt så mycket, i snitt 700 gram rött kött i veckan.

Är svenskar beredda att dra ner på köttet till en dag i veckan för klimatets skull? Här ger undersökningen en splittrad bild, där 44 procent är redo att äta max 300 gram i veckan, medan 43 procent svarar att de inte kan tänka sig det.

Leonora Marshall Årman och Alexandra Breschi kan tänka sig att äta mindre kött av flera anledningar. Foto: SVT

”Äter så lite ändå”

En av dem är Claes Manner, som kallar sig själv ”klimatförnekare”.

– Inte för klimatets skull, det berör mig inte. Men jag äter så lite kött ändå, säger han.

Leonora Marshall Årman och Alexandra Breschi däremot kan båda tänka sig att minska sitt köttande, av flera skäl.

– Både för klimatet och för att jag tycker att kött är äckligt, säger Leonora Marshall Årman.

– Jag kan tänka mig att äta mindre för klimatet, för djuren, och för att göra ett experiment med mig själv, säger Alexandra Breschi.

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa om på Sverige möts

hemsida.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes den 5-11 september 2019 i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1004 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år. Svarsfrekvensen var 56 %.

Frågorna som ställdes:

I vilken omfattning anser du att köttproduktionen är en orsak till klimatförändringen?

I mycket stor omfattning 10 %

I ganska stor omfattning 23 %

I liten omfattning 43 %

Inte alls 17 %

Vet inte 34 %

Mycket stor + ganska stor 34 %

Liten + inte alls 60 %

Har du själv förändrat ditt köttätande för klimatets skull?

Ja, jag äter mindre kött 35 %

Jag har slutat äta kött för klimatets skull 2 %

Jag äter inte kött främst av andra anledningar 6 %

Nej jag äter som förr 54 %

Vet inte 2 %

Kan du tänka dig att dra ner din köttkonsumtion till en dag i veckan för klimatets skull, det vill säga bara äta ‪100-300 gram kött i veckan?‬

Ja det kan jag tänka mig 44 %

Nej det kan jag inte tänka mig 43 %

Jag har slutat äta kött för klimatets skull 2 %

Jag äter inte kött främst av andra anledningar 6 %

Vet inte 5 %

Köttet och klimatforskningen

Enligt FN:s klimatpanel IPCC kommer det att krävas stora förändringar i hur marken används om jordens uppvärmning ska begränsas till 1,5 grad till år 2100, vilket är målet enligt Parisavtalet från 2015. Men tiden är knapp, redan nästa år behöver utsläppskurvan börja vända nedåt, för att sedan halveras varje år.

I dag används mer än 70 procent av alla isfria landytor för att producera mat, foder, virke, energigrödor och fibrer för textiltillverkning Produktionen av kött, ägg och mejeriprodukter står globalt för 15 % av alla växthusgaser, vilket kan jämföras med flygens utsläpp på ca 4-5 %.

Enligt IPCC:s senaste rapport finns det stor potential att dra ner på utsläppen om världen ställer om till en växtbaserad kost med spannmål, baljväxter, frukt och grönsaker och en mindre mängd hållbart producerade animaliska produkter.

Andra internationella forskargrupper har i studier, bland annat i Lancet och i Nature, beräknat att en hållbar köttkonsumtion är max 300 gram rött kött i veckan per person, motsvarande ungefär en dag i veckan. Svenskar äter i dag ungefär 700 gram rött kött i veckan.

Källor: IPCC, Eat-Lancet Commission, 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet