Fler unga söker hjälp på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga människor går till akuten istället för till vårdcentralen när de blir sjuka. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås är 20-åringarna nu den största patientgruppen.

– Ja, jag har varit på akuten en gång och jag fick vänta i typ sex timmar, säger Daria Bergstedt. Jag tycker att det är så onödigt.

Varför gick du till akuten och inte till vårdcentralen?

– För det var klockan åtta på kvällen. Så det var därför.

Daria Bergstedt är på många sätt typisk för den patientgrupp som blivit störst på akuten på Södra Älvsborgs sjukhus. Det handlar om personer i 19-20-årsåldern som kommer på kvällar och nätter för att de har ont i magen.

– Det är en stor grupp i vår befolkning eftersom det är en baby boom-grupp. Samtidigt så är de unga och väsentligen friska, det vill säga de borde inte sticka ut i att ha det förhållandevis stora behovet av akutmottagningens resurser, säger verksamhetschef Eva Tovinger .

– De flesta av de här unga patienterna har inte så allvarliga åkommor och kan gå hem. Ytterst få av dem blir till exempel inlagda, säger läkarchef Per Björgell.

– Själv gick jag dit någon gång när jag hade ont i bröstkorgen. Jag gick dit för jag visste inte vart jag skulle ringa, säger Alexander Hentschel. Det kanske var därför.

Var det nödvändigt att gå till just akuten då?

– Nej, det visade sig att det inte var det. Rätt många människor såg väldigt sjuka ut där. Som ung saknar man information om vad man ska sända sig, säger Alexander Hentschel.

Kan det bero på okunskap, att ni har varit för dåliga på att informera att man inte ska gå till akuten med buksmärtor som inte är så allvarliga?

– Det kan vara en del i det hela, säger Eva Tovinger. Primärvården och sjukvårdsrådgivningen måste bli bättre på att för att informera om hur man går tillväga när man är sjuk.

Västra Götalandregionen ska nu utreda orsakerna till att antalet unga på akuten här trefaldigats på knappt tio år. Samtidigt växer ungas behov av vård även på annat håll.

Behandlas i grupp

På ungdomsmottagningen i Borås, några kilometer från Södra Älvborgs sjukhus, har trycket på att få komma till psykolog varit så stort att man nu har börjat behandla stressade tjejer i grupp.

– Vi har i två års tid haft en väldigt lång kö, berättar psykolog Helene Lundbom. Att starta en gruppverksamhet är att möta det stora behov och tryck som finns och som vi i dag känner oss alldeles otillräckliga inför.

På akuten ser man kopplingen mellan väntetiderna till psykolog och det ökande sökandet till akutsjukvård.

Eftersom vi ser att det är framför allt buksmärtor och ungdomarna söker för och det finns en psykosomatik i buksmärtan så kan det naturligtvis påverka. Men hoppas jag att utredningen kan ge svar på, säger Eva Tovinger.

– Jag har en känsla av att det är en åldersgrupp som inte mår alldeles bra, säger läkarchef Per Björgell.

Påfrestning för personalen

Mattias Wieloch, överläkare på akuten i Malmö säger att många unga inte vet vart de ska vända sig och att när man upplever att problemen är akuta väljer man vårdcentralerna.

– Är man rädd för att man är svårt sjuk vill man träffa en specialist. Man känner att vårdcentralen inte kan ge svaren, säger Wieloch.

Enligt Wieloch innebär det ökade antalet unga på akutmottagningarna en belastning för personalen och att personalen får förändra arbetssättet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.