”Har man blivit rånad så har man blivit det med vapen. Ofta med kniv, pistol eller basebollträ”, säger Jenny Ottosson på stödcentrum för brottsutsatta unga. Foto: SVT

Hon hjälper barnen som rånas: ”Vi ringer upp dem”

Uppdaterad
Publicerad

Rånen mot barn har blivit vanligare och grövre. Många rånas under vapenhot och utsätts dessutom för våld. Men att våga ta emot stöd och prata om det i efterhand kan påskynda läkningen och ge goda insikter hos de utsatta.

– Vi märker att det hjälper att prata, säger Jenny Ottosson på stödcentrum för brottsutsatta unga.

Stödcentrum för brottsutsatta unga är en kommunal verksamhet som samverkar med polisen och finns i många kommuner runt om i Sverige. Här tar man emot och stöttar barn och ungdomar mellan 10 och 21 år som utsatts för brott.

– De flesta som vi kommer i kontakt med har gjort en polisanmälan. Vi ringer upp dem och frågar om de vill ha stöd eller information, berättar Jenny Ottosson när vi träffar henne och några av hennes kollegor i stödcentrums lokal som ligger vägg i vägg med polisen och åklagarmyndigheten i Sollentuna.

Ungdomsbrott

Fler rån och grövre – de utsatta ofta i högstadieåldern

Solna, som sorterar under Stödcentrum Nordväst, toppar i förhållande till sin folkmängd de senaste tre åren listan över antalet anmälningar om rån mot unga under 18 år.

– Det handlar mest om jackor, kepsar, hörlurar och smycken. De som utsätts för rånen är ofta i högstadieåldern, 13-15 år är vanligast, säger Annika Rolandsson som stödjer unga brottsutsatta i Solna.

Det hon berättar stämmer överens med den riksstatistik som polismyndigheten sammanställt åt SVT Nyheter för årets första kvartal. 403 av totalt 606 anmälningar om rån mot unga under 18 år handlade om personer i åldern 14 – 16 år. 110 anmälningar rörde rån av barn i 12 – 13 års ålder.

Och nu utförs rånen oftare med vapen än tidigare, enligt Jenny Ottosson.

– De vi träffar nu är inte riktigt samma grupp som vi träffade tidigare. Har man blivit rånad så har man blivit det med vapen. Ofta med kniv, pistol eller basebollträ och man har även blivit slagen i samband med rånet, berättar hon.

Stöd stärker ungdomarnas inneboende kraft

För barn och ungdomar som utsatts för brott är stödet från vuxna viktigt men för många kan det vara lättare att prata med en utomstående än med sina föräldrar.

– Många säger först att de inte vill komma hit men när de väl är här är det inga större problem. Vi märker att det hjälper att prata, säger Jenny Ottosson.

Fokus i stödet ligger i att hjälpa ungdomarna att få syn på hur de själva hanterat situationen de råkat ut för. Det visar sig oftast att de har handlat både rationellt och klokt. De blir stärkta av den insikten och slipper att känna sig som ett offer.

– Ungdomarna har ju själva en otrolig kapacitet att hitta vägar för att fungera och må bra, och det är roligt när man får följa dem ända fram, säger Jenny Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet