UNHCR: SD-lösning för enkel

Publicerad

Sverigedemokraternas lösning för att förbättra flyktingars situation i Sverige och i världen är förenklad. Det säger FN:s flyktingorgan UNHCR, den organisation som partiets ledare, Jimmie Åkesson menar bör få ökat stöd.

”FN:s flyktingorgan, UNHCR, hjälper flyktingar på plats i närområdena, där de allra flesta av världens ca 40 miljoner flyktingar finns. Genom att rikta resurserna dit istället kan vi hjälpa många fler än genom att föra den ansvarslösa invandringspolitik som vi gör idag”, skrev Sverigedemokraternas partiledare i en chatt med svt.ses läsare i går.

Hanne Mathisen, UNHCR:s talesperson i Norden och de Baltiska länderna, säger att Åkessons lösning med att bara stödja människor på plats inte är tillräcklig. Flyktingar måste också få stöd om de tar sig till andra länder än dem i närområdet.

-Det ena utesluter inte det andra, båda delar är lika viktiga. Vi ska dessutom ha i åtanke att de flesta närområden har mycket sämre ekonomi än Europa har för att kunna hjälpa flyktingar. Jag vill understryka att den hjälp flyktingar får på plats aldrig kan utesluta att de ska få hjälp i Europa, säger Hanne Mathisen.

UNHCR:s rapport Globala trender 2010 visar att 80 procent av världens flyktingar lever i utvecklingsländer som Pakistan, Iran och Syrien. I Pakistan finns 1,9 miljoner människor på flykt, i Iran 1,1 miljoner och i Syrien 1 miljon.

-Världen sviker dessa människor när de överges i väntan på att det instabila läget där hemma ska vara över och deras liv sätts på vänt på obestämd tid. Utvecklingsländer kan inte ensamma fortsätt att bära denna börda; den industrialiserade världen måste ta itu med denna obalans, säger António Guterres, FN:s flyktingkommissarie och chef för UNCHR, i ett pressmeddelande om globala trender under 2010.

Arash Mokhtari
arash.mokhtari@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer