Unn och Tyra har alopecia: ”Vissa brukar skratta åt mig”

Uppdaterad
Publicerad

Barn med sjukdomen alopecia, som innebär att allt eller delar av håret faller av, vittnar om mobbning – och ser peruk som ett alternativ för att känna sig ”som alla andra”.

– Jag vill inte att någon ska tycka att jag är ful eller mobba mig, säger Tyra Hagelin som har alopecia.

Alopecia är en autoimmun sjukdom som leder till fläckvist eller totalt håravfall. Håret kan komma tillbaka, men behöver inte göra det. Unn Qvist och Tyra Hagelin går på mellanstadiet och tappade håret när de var små. I dag bär båda ofta peruk. 

– Vissa brukar säga att jag är flintis och skratta åt mig, säger Tyra Hagelin.

Men när du har peruken då?

– Då brukar ingen säga något.

– Det känns tryggt på något sätt. Att man vet att man ser ut som alla andra, säger Unn Qvist

Allt fler donerar hår: ”Det får mitt hjärta att sjunga”

Det blir allt vanligare med donationer av hår, som sedan blir peruker till bland annat barn som har alopecia. Carina Asp har grundat den ideella organisationen Änglahår som tar emot hårdonationer. Sedan 2014 har intresset för att skänka hår ökat från 30 donationer till hela 390 2018.

– Det har eskalerat de senaste åren. Jag tror att det är för att fler känner till att det går att donera hår nu än tidigare, men det känns så roligt. Det får mitt hjärta att sjunga, säger hon.

Det är främst barn som skänker hår till Änglahår, men inte enbart. Den yngsta har varit tre år och den äldsta 76 år. För Minou Wilson var detta inte sista gången hon kommer skänka bort sitt hår.

– Nästa gång jag fått långt hår ska jag ge bort det igen, säger hon

Alopecia Areata

Alopecia areata kan förekomma i alla åldrar. Fläckarna blir helt kala och förekommer oftast uppe på huvudet, i skäggbotten och på underbenen. Det finns inte någon effektiv behandling, men hos hälften av dem som får sjukdomen växer håret ut igen inom ett år.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.