Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om det inte går att ta fram ett bättre vaccin? Hör Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström svara i klippet. Foto: Storyblocks

Richard Bergström: Mycket talar för uppdaterade vaccin i vår

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen kan inom kort beställa nya uppdaterade vaccin från tillverkarna Pfizer och Moderna. De säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Mycket talar för det, jag tror att det är sannolikt.

En av de stora fördelarna med de så kallade mRNA-vaccinen är att de relativt lätt kan anpassas mot nya virusvarianter. Det tar ungefär tre månader att ta fram ett nytt modifierat vaccin – men hittills har inga uppdateringar gjorts.  

Förvånande? Nej inte särskilt, enligt Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska Institutet. 

– Man måste ställa sig frågan varför man ska ha modifieringar. Vi vet att de vaccin vi har fungerar bra mot allvarlig sjukdom och död mot alla varianter vi har sett hittills, säger han. 

Mer smittsamma

Att flera olika varianter på relativt kort tid ersatt varandra gör det också svårt att veta när det är rätt tillfälle att uppdatera vaccinen. 

– Då ställer man ju sig frågan vilken variant vi ska göra modifieringarna mot. Är det fortfarande omikron som dominerar om tre månader eller är det något annat, säger Matti Sällberg. 

Det kan ändå vara lämpligt att nu ta fram uppdaterade vaccin för att höja beredskapen, resonerar han, förutsatt att de ger ett mer effektivt skydd.  

Ett bästascenario vore ett uppdaterat vaccin som både skyddar mot sjukdom och död och dessutom lyckas bromsa smittspridningen. 

Bättre skydd

Möjligheten att få uppdaterade och modifierade vaccin ingår i I EU:s avtal med tillverkarna Pfizer och Moderna. För att sätta igång processen krävs ett beslut från EU-kommissionen.  

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström diskuterade frågan med sina europeiska kollegor under fredagen och tror att ett beslut om att beställa uppdaterade vaccin kan fattas inom några veckor.  

– Mycket talar för det, jag tror att det är sannolikt, säger han.  

Om kommissionen säger ja väntar nya kliniska studier och därefter ett eventuellt godkännande från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.  

Ett uppdaterad vaccin skulle i så fall kunna finnas på marknaden tidigast i slutet av april. När det skulle börja användas i Sverige är däremot mer osäkert.  

– Om vi har en låg smittspridningunder våren och sommaren kan det vara bättre att spara det någon månad och i stället ge det som en fjärde dos till hösten, säger Richard Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.