Foto: SVT

”Uppenbart att Löfven vill regera med MP”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven, den före detta svetsaren, ställde sig på golvet och behöll det perspektivet genom hela sitt tal i Almedalen. Han angrep regeringen men var inte lika aggressiv i sin framtoning som Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund varit före honom, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

När Stefan Löfven talar om livschanser och möjligheter för fattig som rik att förverkliga sina drömmar gör han det med sitt eget liv och sin barndom som relief. Löfven är ett levande exempel på att ”en svetsare kan bli statsminister” som SSU-ordföranden på Gotland, David Lindvall, sa när han välkomnade Löfven upp på scenen. På det sättet är Stefan Löfven själva sinnebilden av en socialdemokratisk ledare, vilket ger honom tyngd internt.

Livrädd att bli ”flumparti”

Stefan Löfven har ända sedan han blev partiledare byggt upp sin auktoritet kring fokus på jobben. Det var också den röda tråden i hans tal i Almedalen. Men när han återkom till Socialdemokraternas kongressbeslut att införa en 90-dagars garanti för att unga människor ska få jobb eller utbildning var han noga med att betona att godhet inte ska förväxlas med kravlöshet.

Almedalen 2013

Precis som företrädaren Mona Sahlin var inne på i sitt avskedstal är Stefan Löfven livrädd för att Socialdemokraterna ska bli ett parti som förknippas med bidrag och flum, ett parti som inte ställer krav.

Svarade inte Reinfeldt

Socialdemokraterna har lyckats komma ikapp Alliansen när det gäller väljarnas förtroende för skolpolitiken. Stefan Löfven la fram ytterligare ett förslag för att förbättra den hårt kritiserade svenska skolan. Alla vurmar för skolan och det är nu svårt att skilja de olika partiernas utspel åt på det området.

Stefan talade om jämställdhet och hotade med lagstiftning om det inte blir en jämnare könsfördelning i bolagsstyrelserna. Det har jämställdhetsministrar i socialdemokratiska regeringar gjort ända sedan Margareta Winbergs tid. Löfven gick inte i svaromål på Fredrik Reinfeldts hårda angrepp att han är pinsamt tyst i förhållande till Sverigedemokraterna. Men han tog förstås avstånd från rasism och nazism i sitt tal.

Inga besked om samarbete

Han berörde inte heller regeringsfrågan – vem som ska regera med vem efter valet – trots att det varit en het fråga under Almedalsveckan. Löfven upprepar att han ska ge besked i ”god tid före valet”. Men mycket pekar på att beskedet blir svävande och att Socialdemokraterna kommer att återgå till den gamla vanliga ordningen att gå fram på egen hand inför valet.

Löfven är tydlig med att han vill bryta upp blockpolitiken och då ligger Folkpartiet nära till hands om han vid ett maktskifte ska bjuda in ett borgerligt parti i regeringen. Och även om Löfven inte säger det högt är det uppenbart att han vill regera tillsammans med Miljöpartiet.

Få nyheter

Årets vecka i Almedalen var fattig på nyheter. Alla partier har gjort utspel om skolan och jobben, där Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund var inne på samma tema om lärlingsjobb för unga. Kristdemokraterna, som vanligtvis förknippas med vårdnadsbidrag, överraskade med att vilja satsa på dagis. För att få pengar till det föreslog Göran Hägglund höjd maxtaxa. Det tog Fredrik Reinfeldt avstånd ifrån så fort han kom till Almedalen.

Femte jobbskatteavdraget har också stått på dagordningen. Anders Borg, som är själva portalfiguren för jobbskatteavdragen, höll lite lägre profil än tidigare och betonade att det ekonomiska läget avgör om regeringen ska lägga fram ytterligare ett jobbskatteavdrag.

Ljummet i år

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har stått i fokus på det sättet att alla andra partier med varierande styrka tagit avstånd från det Sverigedemokraterna står för. Fredrik Reinfeldt, som höll ett av sina bästa tal i Almedalen, beskrev det som att Sverigedemokraterna fört in hatet i svensk politik.

Om det varit ljummet i Almedalen i år lär det koka nästa år. När Almedalsveckan startar är EU-valet nyligen avklarat och riksdagsvalet väntar i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet