SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson och blivande partisekreterare Richard Jomshof. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jomshof blir partisekreterare i SD

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronapolitikern Richard Jomshof utses till partisekreterare i SD och han tar därmed över Björn Söders roll.

Sverigedemokraternas partistyrelse har i dag fattat beslut om att Richard Jomshof kommer att tillträda som ny partisekreterare. Sedan länge har det varit känt att Björn Söder lämnar sin post, efter tio år på den. Men sedan Jimmie Åkessons sjukskrivning har det uppstått en maktkamp i partiet om bytet.

Björn Söder har velat vara kvar en tid på grund av Åkessons frånvaro, medan Åkesson själv och tillförordnade partiledare Mattias Karlsson har velat göra ett byte redan nu.

– Frågan om tidpunkten för överlämnandet av partisekreterarrollen har varit uppe för diskussion och jag är glad för att vi nu har nått en kompromiss, säger tillförordnade partiledare Mattias Karlsson.

Rollen ska förändras

Partisekreterarens roll ska nu bli mer inriktad på ”kommunikation och mindre på administration”, enligt partiet. Richard Jomshof tillträder den 26 februari.

– Behovet av en sådan förändring växte ytterligare efter decemberöverenskommelsen, då Sverigedemokraterna tog över rollen som Sveriges ledande oppositionsparti, säger Mattias Karlsson.

– Nu kan jag fokusera på det som Jimmie Åkesson tycker att partisekreteraren ska fokusera på, kommunikation. Jag ska avlasta partiledaren och jag ska ut och föreläsa i partiet, säger Richard Jomshof.

Men han menar att partisekreterarbytet inte kommer att innebära någon politisk skillnad.

– Det finns ingen politisk skiljelinje mellan mig och Söder.

Söder inte nöjd

Avgående partisekreterare Björn Söder är inte helt till freds med kompromissen.

– Jag lade ett förslag om att skiftet skulle ske i mars/april men det tyckte man var för långt fram. Samtidigt ville distriktsordförandena ha en övergångstid på en månad. Jag hade då hellre gått direkt i dag, säger han till TT.

I en analys skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson att ”konflikten som rör partisekreterarrollen har smittat av sig i partiet och sprickan är något som Sverigedemokraterna oroas av”.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer att lämna besked i dag eller i morgon om när han kommer tillbaka från sjukskrivningen, enligt den nyvalde partisekreteraren Richard Jomshof, uppger TT.

Richard Jomshof är 43 år och blev medlem i SD 1999. Sedan 2010 sitter han i riksdagen för partiet. Han är också ledamot i SD:s partistyrelse och verkställande utskott. Dessutom är han ansvarig utgivare för SD-Kuriren.

Han är utbildad lärare, men har flera gånger fått lämna lärarjobb på grund av sina åsikter.

Jomshof kallar sig själv synthnörd och han spelade tidigare i bandet Elegant Machinery.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer