Foto: TT

Åkesson tillbaka som partiledare för SD

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än fem månaders sjukfrånvaro återkommer Jimmie Åkesson som Sverigedemokraternas partiledare. Det kommer att meddelas på fredag, då Åkesson är gäst i SVT:s Skavlan.

Hans sjukskrivning går ut den 31 mars och besked om hans framtid har utlovats av partiet innan dess. Därför har det de senaste dagarna florerat flera rykten om Åkessons framtid inom Sverigedemokraterna.

Det var i oktober förra året som Jimmie Åkesson blev sjukskriven på grund av utbrändhet och under sjukskrivningen har Mattias Karlsson vikarierat som partiledare. En position som flera trott skulle bli permanent för Karlsson.

Flera medier bekräftar uppgifterna

Det var Expressen som var först med avslöjandet om att Jimmie Åkesson ska komma tillbaka som partiledare.

Den till SD närstående tidningen Samtiden skriver också att Åkesson återkommer som partiledare:

”Den 31 mars går den nuvarande sjukskrivningen ut. Men nu står det alltså klart att Åkesson återkommer som partiledare redan på fredag.”

SD vill inte bekräfta

En källa uppger även för Aftonbladet att Åkesson återkommer som partiledare.

– Han kommer tillbaka, men jag vet inte om han kommer att sitta mandatperioden ut eller avisera sin avgång redan till landsdagarna i november, säger Aftonbladets källa.

Christian Krappedal hos SD:s pressavdelning är fåordig gällande uppgifterna om Åkessons återkomst och hänvisar i stället till en presskonferens som partiet kallat till på fredag för mer information.

– I dagsläget kan vi varken bekräfta eller dementera några av de spekulationer som har förekommit. Vi kommer att komma med besked i slutet av veckan, säger han till SVT Nyheter.

”Partiledarjobbet påfrestande”

I samband med Jimmie Åkessons sjukskrivning publicerade han ett brev på sin officiella Facebooksida. Där skrev han att partiledarjobbet länge varit tufft.

”Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runt omkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt”, skrev han då.

Han hävdade även att ”motståndares ihärdiga försök att få stopp på” partiets framgångar, mediernas ”många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik” och ”extremisternas omåttliga hat” var exempel på sådant som upplevdes som påfrestande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet