Uppgifter: Bildt läckte till USA

Uppdaterad
Publicerad

Nuvarande utrikesministern Carl Bildt läckte på 70-talet hemliga svenska uppgifter till USA, skriver Aftonbladet.

Uppgifterna finns enligt tidningen i diplomatrapporter som läckts genom Wikileaks.

Bildt arbetade som assistent till moderatledaren Gösta Bohman och ska enligt tidningen informerat sina amerikanska kontakter om vad som diskuterats vid regeringsförhandlingar hösten 1976, då de borgerliga partierna bildade regering under Thorbjörn Fälldin.

Gick till CIA

Informationen gick sedan vidare bland annat till den amerikanska spionorganisationen CIA.

Informationen handlade bland annat om hur den kommande överenskommelsen om kärnkraften skulle utformas – kärnkraften var den stora stötestenen i regeringsförhandlingarna, då Centern som var största parti hade profilerat sig som motståndare till kärnkraften.

– Jag minns att jag träffade Carl Bildt, han var mycket väl påläst och insatt, säger USA:s utsände Ronald E Woods till tidningen.

– Jag rapporterade in allt han sade, det var ju mitt jobb, tillägger Woods.

”Babblade”

Både Thorbjörn Fälldin och dåvarande folkpartiledaren Per Ahlmark minns att Bildt satt med vid förhandlingarna, men betonar också att förhandlingarna var hemliga, inte bara för utländska intressen utan även för de egna partierna.,

– Det var inslag i det här som man inte ville offentliggöra, säger Torbjörn Fälldin till Svt.

– Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad, säger Ahlmark till Aftonbladet.

Carl Bildt själv säger till tidningen att den information han lämnade ändå stod i tidningarna under den här tidsperioden.

Bildt avvisar

sin blogg skriver Bildt i dag att den rapport som de amerikanska diplomaterna lämnat till Washington är felaktig på en central punkt – nämligen att han skulle ha lämnat detaljerade uppgifter om hur kärnkraftsfrågan skulle lösas.

”Det som står på denna punkt i det angivna telegrammet är – oklart varför – sakligt felaktigt.  Mitt tips var att ambassaden skarvade till på basen av vad de läst i någon tidning. Felaktigt var det i alla fall”, skriver Bildt.

”Föga sensationellt. Rätt normal diplomatisk rapportering. Rätt banal information. Och ingenting som handlar om sådant som kan rubriceras som 'hemligt'”, sammanfattar utrikesministern.

Inte förvånad

Uppgifterna om Bildts kontakter med USA förvånar inte Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys och säkerhetspolitisk expert.

– Dessa uppgifter rör inte rikets säkerhet och då kommer det inte i närheten av något sekretessbelagt.  Jag anser inte heller att det här är anmärkningsvärt eller förvånande på något sätt, säger Agrell till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.