SR-profil utreds för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges Radio-profil utreds internt efter att fler personer larmat om sexuella trakasserier, vilket Expressen var först att rapportera. Sveriges Radio bekräftade under söndagen att man inlett en internutredning gällande en arbetsplats inom SR.

Den berörda SR-profilen är just nu inte i tjänst. Enligt Expressen sjukskrev hon sig i samband med att internutredningen inleddes. Flera SR-chefer ska ha suttit i krismöten med anledning av anklagelserna.

Ska ha uppträtt olämpligt under längre tid

Enligt Expressen har flera personer larmat om sexuella trakasserier och vittnat om att profilen uppträtt olämpligt under en längre tid. Källor till SVT Nyheter har dessutom vittnat om en obekväm jargong och arbetsmiljöproblem på redaktionen där profilen arbetar.

Bekräftar internutredning

Sveriges Radio bekräftade under söndagseftermiddagen, genom ett pressmeddelande, att man för cirka tre veckor sedan inledde en internutredning ”gällande en arbetsplats inom Sveriges Radio”.

Man skriver vidare att utredningen är pågående och att inga slutgiltiga beslut är tagna. Man skriver också att ”företaget vidtagit ett stort antal åtgärder i ärendet”.

Vill inte kommentera ärendet ytterligare

SVT Nyheter har tidigare kontaktat ansvarig kanalchef som inte har velat kommentera uppgifterna utan hänvisat oss till presschef Claes Bertilsson. Vi har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med Bertilsson som konsekvent vägrat att svara på våra frågor.

Profilen kommer inte att höras i radio vad vi förstått, varför?

– Det har jag sagt till er tidigare, det är ingenting vi kommenterar, säger Claes Bertilsson.

Varför kommenterar ni inte varför hon inte kommer att höras?

– Vi kommenterar inte enskilda fall.

Hur kommer det sig att ni inte informerar allmänheten om att en av era profiler inte kommer att höras i radio den närmaste tiden? 

– Jag kommer inte att säga någonting mer till dig än det jag har sagt.

”Kommenterar aldrig personalärenden externt”

Inte heller Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, vill kommentera uppgifterna.

– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt. Vare sig uppgifter stämmer eller inte. Min roll är att säkerställa att vi har tydliga rutiner och processer och jag känner mig trygg i att vi följer dem och att vi agerar om vi måste agera, säger hon till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.