Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson bedömer att det är svårt för skolorna att hålla nationella prov under coronaviruspandemin. Foto: Claudio Bresciani/TT/Hossein Salmanzadeh/TT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nationella proven ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Alla nationella prov i grund- och gymnasieskola ställs in under våren med anledning av coronapandemin. Det bekräftar Skolverket på Folkhälsomyndighetens presskonferens.
– Det är ett beslut som omfattar hela skolväsendet och alla huvudmän, säger Peter Fredriksson på Skolverket.

Skolverket avser att de närmsta dagarna ta ett formellt beslut om att ställa in vårens resterande nationella prov.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under måndagen berättade Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, om beslutet:

– Vi fick i fredags ett bemyndigande om att ta beslut om hur skolan ska göra med proven. Skolverket kommer nu att fatta beslut om att inga fler nationella prov kommer att hållas under våren 2020. Bakgrunden är förstås de konsekvenser som smittspridningen har fått för skolan.

”Skolan har fullt upp”

Peter Fredriksson poängterar även att skolan redan har fullt upp med att hantera problemen som har uppstått till följd av pandemin och att det blir svårt att genomföra proven på ett likvärdigt sätt.

– Vi vet att i gymnasiet så bedrivs skolan på distans. Vi vet också att i grundskolan är många lärare och elever hemma av olika skäl. Vi bedömer att det är svårt för skolorna att hålla nationella prov.

”Betyg ska ändå sättas”

Peter Fredriksson säger att betyg ändå ska sättas och att lärarna kommer att ha annat underlag till grund för det arbetet.

I ett pressmeddelande listar Skolverket tre anledningar till beslutet om att ställa in proven:

  • Skolornas situation är mycket pressad vad gäller arbetet att hitta nya former för undervisning och driva verksamhet med förändrade förutsättningar.
  • Nuvarande läge i skolan är mycket osäkert och situationen kan ändras mycket snabbt. Att i detta läge skicka ut hundratusentals prov som behöver tas om hand av skolpersonal är inte lämpligt.
  • Skolverket gör bedömningen att proven inte skulle kunna uppfylla sitt betygsstödjande syfte om varje enskild rektor eller huvudman skulle få besluta när och om proven ska genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson bedömer att det är svårt för skolorna att hålla nationella prov under coronaviruspandemin. Foto: Claudio Bresciani/TT/Hossein Salmanzadeh/TT
 Ett klassrum på Rålambshovskolan i Stockholm. Arkivbild.
Skolverket bedömer att det är svårt för skolorna att hålla nationella prov under coronaviruspandemin. Arkivild. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT