Foto: TT

Tio miljarder mer till kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Statsbidragen till kommuner och landsting kommer att höjas med tio miljarder kronor från 2017, erfar SVT Nyheter.

Statsbidragen till kommuner och landsting kommer att höjas med tio miljarder kronor från 2017, erfar SVT Nyheter. Det är alltså inget tillfälligt bidrag utan en höjning av nivån på statsbidragen. Det har regeringen och Vänsterpartiet gjort upp om i den kommande vårbudgeten.

Vänsterpartiet har drivit kravet om tio miljarder kronor mer till kommunerna från 2017 i förhandlingarna om vårbudgeten och har nu fått ja av regeringen.

Höstbudgeten 2016

Men även regingen har varit inne på samma spår. När Socialdemokraterna hade kommunkonferens i Örebro för tre veckor sedan sade statsminister Stefan Löfven att det är viktigt att kommuner och landsting får goda och långsiktiga planeringsförutsättningar och att Socialdemokraterna kommer att fortsätta att prioritera att anställa fler i välfärden.

Ense om hela budgeten

Regeringen är nu också överens med Vänsterpartiet om hela den kommande vårbudgeten, enligt Ekot.

Sänkta arbetsgivaravgifter för enmansföretagare, en halvering av momsen på mindre reparationstjänster och höjd  skatt för bl.a. banker är några av de  förslag som hittills har presenterats.

Inom Vänsterpartiet har det funnits en del kritik mot samarbetet med regeringen, framför allt mot bakgrund av den mer restriktiva migrationspolitiken, och ett par ledamöter i partistyrelsen motsatte sig en uppgörelse, enligt Ekot.

Krav från V

De tio miljarderna har varit ett krav från Vänsterpartiet i vårens budgetförhandlingar. Enligt partiets beräkningar skulle pengarna räcka till exempelvis 7.000 socialsekreterare, 8.000 förskolelärare och 8.000 undersköterskor.

Kommunerna fick i december omkring tio miljarder kronor i en engångssumma av regeringen framförallt på grund av flyktingkrisen. De pengarna kan även användas under detta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet