Sammanlagt hittades 16 kilo metamfetamin i resväskorna. Foto: Australiska tullen / federala polisen

Svensk gripen i Sydney med knark för 80 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man har gripits på Sydneys flygplats misstänkt för att ha smugglat metamfetamin till ett värde av mellan 60 och 80 miljoner kronor, enligt australisk polis.

Den 39-åriga svensken greps på onsdagen efter att australiska tulltjänstemän funnit 16 kilo metamfetamin i fodret på två resväskor. Misstanken fattades när väskorna vägde hela nio kilo vardera när de var tömda, skriver polisen i ett pressmeddelande. Vidare undersökning visade att droger hade gömts i väskornas foder.

Den australiensiska polisen bedömer gatuvärdet på drogerna till motsvarande mellan 60 och 80 miljoner kronor. Enligt en representant för tullen är det inte ovanligt att smugglare gömmer droger i just fodret på resväskorna, eller i en falsk botten.

– Det här var ett fräckt försök att kringgå myndigheter och föra in en ansenlig mängd metamfetamin in i våra hem, säger polischefen Kylie Flower i ett uttalande.

Mannen, som rest till Australien via Turkiet, misstänks nu för narkotikabrott och ska ställas inför rätta i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.