Nycklarna satt i tåget som städaren körde

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till ABC satt nycklarna till tåget som en städare körde in i ett bostadshus i Saltsjöbaden i förarhytten.

Städaren tog tåget mitt i natten och körde genom ändhållplatsen och rätt in i ett bostadshus. Nu misstänks kvinnan för allmänfarlig ödeläggelse.

– Tåget har olovligen tagits från depån, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva till SVT Nyheter.

Tåg körde in i bostadshus

Han vill inte bekräfta att nycklarna satt i tåget, men erkänner att Arriva har brustit i sina säkerhetsrutiner.

– Tåget går inte att köra utan att nycklarna sitter i, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

Det var vid tretiden i natt som ett tåg olovligen kördes från SL:s depå i Neglinge i Nacka öster om Stockholm. Vid ändhållplatsen Saltsjöbaden kraschade tåget av okänd anledning in i ett bostadshus.

Personen som befann sig ombord på tåget skadades och fördes till Karolinska sjukhuset.

Boende i huset: ”Förvånande”

Enligt Tomas Hedenius befann sig enbart en person ombord på tåget när det kraschade in i huset. Tåget startas med nyckel, men enligt Hedenius har städpersonal inte tillgång till nycklarna. Enligt honom är det oklart hur städaren kunde starta tåget och köra det från depån.

När SVT når en av lägenhetsinnehavarna, som bor på andra våningen där tåget kraschat in befinner han sig utomlands, men är medveten om vad som hänt.

– Det är väldigt förvånande, men vi var inte hemma i natt, säger han och fortsätter:

– Vår balkong har jag ju sett på bilder att den är helt förstörd, men jag tror inte att någon vet riktigt vilka skador det är på huset.

Undersökningar inledda

Det är ännu oklart varför tåget befann sig på banan vid tidpunkten. På vardagar anländer det sista tåget till ändhållplatsen Saltsjöbaden klockan 01.40, därefter körs tågen till SL:s depå i Neglinge, där de ställs av för natten.

– Vi har inget svar på det. Det får utredningen visa, säger Fredrik Cavalli-Björkman, pressinformatör på SL till SVT Nyheter.

Både SL, tågoperatören Arriva och polisen har inlett egna undersökningar av olyckan.

– Vi rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse, säger Towe Hägg, pressinformatör på polisen.

Kvinnan som stal tåget har nu anhållits,  säger polisens presstalesman Lars Byström.

– Hon är anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Ser över säkerheten

Stockholms läns landstings trafiknämnd har efter nattens olycka gett SL i uppdrag att se över säkerhetsrutinerna.

”Det ska inte vara möjligt för obehöriga att köra våra tåg. Jag har därför nu på morgonen gett SL:s vd i uppdrag att se över säkerheten. Incidenten leder till flera frågor som jag hoppas få svar på av polisens och vd:s undersökningar”, säger trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet