Moderaterna ökar i SVT/Novus väljarbarometer med 2,5 procentenheter till 23,8 procent. Foto: TT

Analys: Upplagt för valrysare när Moderaterna rycker

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaternas ryck i opinionen innebär att det just nu är dött lopp mellan de politiska blocken. SVT/Novus väljarbarometer visar att det är upplagt för en politisk rysare i höstens val.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När krisen i Moderaterna var som djupast förra året hoppades de socialdemokratiska partistrategerna på en promenadseger i höstens val. Inte mycket tydde då på att Moderaterna skulle återhämta sig. Lågt förtroende för partiledaren och allt lägre förtroende för partiet i olika sakfrågor. Många moderater var inställda på att partiet var på väg mot ett uselt valresultat 2018.

Lyckat ledarbyte

Men ett hastigt partiledarbyte förändrade läget i grunden. Valet av Ulf Kristersson till ny partiledare följdes av ett snabbt lyft i opinionen för Moderaterna under hösten. Sedan planade opinionen ut, men nu gör alltså Moderaterna ett nytt ryck uppåt. Partiet är dessutom störst i Stockholm, Göteborg och Malmö, visar SVT/Novus väljarbarometer.

En utmanare

Förtroendet för Ulf Kristersson har stärkts kraftigt sedan han valdes till partiledare. Samtidigt ökar förtroendet för partiet i olika sakfrågor.

Det är i dag uppenbart att den nye moderatledaren på allvar kan utmana Stefan Löfven om statsministerposten i höstens val.

Skräcksiffrorna borta

Moderaternas uppgång i SVT/Novus väljarbarometer till 23,8 procent är en statistiskt säkerställd ökning med 2,5 procentenheter jämfört med förra mätningen. Historiskt är det ingen särskilt hög notering för Moderaterna som i valet 2010 fick över 30 procent av rösterna. Men jämfört med sommarens skräcksiffror, då Moderaterna låg på nivåer runt 15 procent, är förstås uppgången kraftig.

Inga säkra slutsatser

Övriga förändringar i undersökningen är inom felmarginalen, vilket innebär att man inte ska dra några säkra slutsatser av dem. Noterbart är dock att Centerpartiet fortsätter att tappa mark, liksom Sverigedemokraterna. Det är ju framför allt från dessa partier Moderaterna lockar tillbaka väljare, som tidigare har flytt.

Men också Socialdemokraterna backar. För koalitionspartnern Miljöpartiet kan valrörelsen bli nervkittlande. Partiet tappar stöd i den här mätningen och ligger på 4,2 procent. Marginalen ner till riksdagsspärren är bräcklig och nervositeten i partiet lär inte minska efter den här undersökningen.

KD parkerar under gränsen

På andra sidan blockgränsen förvärras samtidigt läget ytterligare för Kristdemokraterna, som backar och nu är nere på 2,7 procent. Uppenbart lyckas inte partiet och dess ledare Ebba Busch Thor fånga väljarnas intresse.

Det är alldeles för tidigt att räkna ut Kristdemokraterna, som tidigare räddats av borgerliga stödröster på valdagen, men läget ser onekligen värre ut för partiet än tidigare valår. Åker Kristdemokraterna ur riksdagen innebär det också att Alliansens dröm om en valseger slås i spillror.

Öppnar för stödröster

Kristdemokraternas prekära läge förbättras dock i någon mening av Moderaternas uppgång. Sannolikt ökar möjligheterna för moderata stödröster om Moderaterna går bra i opinionen.

Även Liberalernas nedåtgående spiral fortsätter. Partiet får 5,0 procent i SVT/Novus väljarbarometer. Också för Jan Björklund kan alltså valåret bli en svår prövning.

Borgerlig kannibalism

Intressant att notera är att det bara är Moderaterna som växer bland de borgerliga partierna. Övriga allianspartier går tillbaka. Moderaternas uppgång är alltså delvis ett uttryck för det som brukar kallas borgerlig kannibalism, dvs att partierna tar väljare från varandra.

För att vinna höstens val måste Alliansen som helhet erövra väljare från såväl Sverigedemokraterna som något av de rödgröna partierna. Här är strategin rimligen att locka socialdemokratiska väljare över blockgränsen.

M-kliv högerut

Här finns emellertid utmaningar för partiledaren Ulf Kristersson. För att locka tillbaka gamla moderatväljare har partiet tagit ett kliv åt höger. Retoriken har blivit mer traditionell med betoning på bland annat skatter, försvar, kriminalitet och ändrad arbetsrätt. Det har fungerat för att återerövra gamla väljare, men frågan är om det kan locka väljare över blockgränsen.

När Fredrik Reinfeldt lyckades med detta försökte han desarmera frågan om turordningsreglerna och förändra retoriken om skattesänkningarna. Hur Ulf Kristersson kommer att agera för att slipa ner tröskeln gentemot Socialdemokraterna är ännu oklart.

Kamp om trygghetsfrågorna

Ett fortsatt fokus på brott och straff kan dock bära frukt för partiet. Visserligen är det trångt här i svensk politik just nu. Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna försöker fånga upp oron i samhället för den ökade grova brottsligheten, men det är Moderaterna som har störst förtroende bland väljarna i den här frågan, vilket skulle kunna gynna partiet.

Lättrörliga SD-röster

Att Sverigedemokraterna sjunker tillbaka något i denna mätning beror bland annat på just Moderaterna. Sverigedemokraterna behåller med bred marginal rollen som tredje största parti, men i partiet finns en oro att väljartappet kan fortsätta. Många av Sverigedemokraternas sympatisörer säger att de stödjer partiet som en proteströst mot övriga partier. Det innebär förstås en risk att partiet kan tappa väljare lika snabbt som man tidigare erövrade dem.

Höjd valtemperatur

Sammantaget innebär den här väljarbarometern att den politiska temperaturen höjs så här i inledningen av valåret. Moderaternas uppgång innebär att Alliansen nu har 40,4 procent av väljarna bakom sig medan de rödgröna partierna samlar 40,3 procent.

Det är första gången sedan mars förra året som Alliansen får större stöd än de rödgröna partierna i SVT/Novus väljarbarometer. I praktiken innebär det dött lopp mellan blocken och upplagt för en valrysare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.