Från 23 års ålder kallas alla kvinnor till cellprovtagning och kan då erbjudas HPV-vaccination. Foto: TT

Uppmaningen: Vaccinera alla kvinnor som tar cellprov mot HPV-virus

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinera alla kvinnor som ska göra cellprov för första gången mot HPV-virus. Det är ett av kraven som företrädare för organisationer mot cancer ställer på Sveriges politiker.

– Vi tror inte att regionerna klarar av det här. Staten måste ta ansvar, säger Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer. 

För tre år sedan uppmanade Världshälsoorganisationen, WHO, till global utrotning av livmoderhalscancer. Nu startar patientorganisationen Nätverket mot gynekologisk cancer ett utrotningsprojekt i Sverige. Tillsammans med Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar och ordförande för Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention, riktar de sig till Sveriges politiker med två krav: ”catch-up-screening” och ”catch-up-vaccination” – två engångsinsatser på nationell nivå.

”Catch-up-screening”, en kompletterande hälsokontroll med cellprovtagning, skulle kunna nå de kvinnor som har högst risk att drabbas av livmoderhalscancer, vilket uppskattas vara drygt 250 000 kvinnor.

– Det är inte så fruktansvärt många det rör sig om, men det skulle bidra till en ordentlig minskning av livmoderhalscancerfall. Det är fullt görbart, säger Joakim Dillner.

”Sverige är unikt”

Det handlar om kvinnor med cellförändringar som inte följts upp ordentligt eller kvinnor som inte deltagit i screening, alltså cellprovtagning, som nu föreslås kallas till screening med HPV-analys, vilket i dag inte erbjuds i alla regioner. 

– Sverige är unikt på det sätt att vi har ett fantastiskt kvalitetsregister där all information finns om vilka kvinnor som är mest utsatta och skulle behöva kollas. Vi måste använda den kunskapen, säger Barbro Sjölander.

Foto: Pressbild

”Ger immunitet”

”Catch-up-vaccination”, den andra punktinsatsen som föreslås, är en kompletterande vaccination för att stoppa spridningen av HPV-virus, som är en förutsättning för att få livmoderhalscancer. 

Från 23 års ålder kallas alla kvinnor till cellprovtagning och kan då erbjudas HPV-vaccination. 

– Det är för att få så snabb kontroll som möjligt på HPV i samhället. Dels ger det immunitet, dels behöver de kvinnor som är vaccinerade och testas negativt för HPV inte screenas sen, säger Joakim Dillner. 

Under året kommer han och Nätverket mot gynekologisk cancer att träffa nationella politiker och Folkhälsomyndigheten för att uppmärksamma frågan. 

Detta är HPV-virus

Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig.

Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.