Ledande svenska politiker var måltavlor för USA:s riktade spionage via den danska underrättelsetjänsten. Uppgifterna förekommer i den hemliga rapporten med kodnamn: Operation ”Dunhammer”. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Jonas Ekströmer/TT

Avslöjar: USA har spionerat på svenska politiker med hjälp av Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp spionerat på ledande politiker och höga tjänstemän i Sverige. Det kan SVT Nyheter avslöja tillsammans med Danmarks Radio, NRK, NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde.

De nya uppgifterna framkommer i en hemlig utredning med kodnamnet ”Operation Dunhammer” inom danska Forsvarets Efteretningstjeneste (FE). Utredningen har analyserat NSA:s övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Avslöjandet bygger på information från nio olika källor som alla haft tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten. Alla uppgifter är bekräftade av flera av varandra oberoende källor. Majoriteten av källorna bekräftar för Danmarks Radio att namngivna svenska politiker och höga tjänstemän var ett mål för spionaget.

Källor: Spionerat på svenska politiker

SVT Nyheter har via Danmarks Radio frågat källorna om den svenska övervakningen. 

En av källorna säger:

– Jag fick inblick i att NSA via samarbetet med FE spionerade på svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker.

En annan källa säger att det handlar om ”politiker inom områden som underrättelsetjänster normalt intresserar sig för”.

Det har inte, via källorna, varit möjligt att få svar på hur många svenska politiker eller tjänstemän det rör sig om eller deras namn.  Exakt vem som blev avlyssnad när vet vi inte.

Kärnan i skandalen handlar om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA fritt ska ha haft tillgång till att övervaka internettrafiken via danska fiberkablar. Danmark är knytpunkt för fiberkablar till Sverige, Norge, Storbritannien och Tyskland. Foto: Danmarks Radio

Betydligt mer omfattande

Detaljer ur den hemliga utredningen blev kända först förra året – när SVT och Danmarks Radio avslöjade att NSA utfört spionage mot svensk försvarsindustri och den militära flygplanstillverkaren Saab. De nya uppgifterna visar att omfånget av spionskandalen mot Sverige är betydligt mer omfattande.

Granskningen visar att USA:s underrättelsetjänst NSA inte enbart, med dansk hjälp, har spionerat på svenska ledande politiker. De har även spionerat på toppolitiker och högt uppsatta tjänstemän i Tyskland, Frankrike och Norge.

Danmark: Systematisk avlyssning ”oacceptabelt”

SVT har sökt NSA och danska underrättelsetjänsten för en intervju utan resultat. 

Danska försvarsministern skriver i ett meddelande att danska regeringen inte kan spekulera kring mediauppgifter men lägger till att systematisk avlyssning av nära allierade är “oacceptabelt”. 

Avslöjandet av ”Operation Dunhammer” har letts av Danmarks Radio och är ett samarbete mellan nyhetsredaktioner på SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, WDR, NDR.

Fakta

Vet du mer? Tipsa SVT Säkert

Har du information om hur den kontroversiella övervakningen utförts i Sverige, Danmark och  USA.  Kontakta SVT:s reportrar krypterat på Signal, PGP eller SVT Nyheters tv-leaks.[ https://tvleaks.se/]  

Reportrar SVT:   

Knut Kainz Rognerud  

knut.rognerud@svt.se 

Telefon/Signal: +4670-624 97 34  

Fredrik Laurin  

fl@trojkan.se 

Telefon/Signal: +4670-832 62 02  

PGP: https://keyserver.ubuntu.com/pks/lookup?search=fl%40trojkan.se&fingerprint=on&op=index   Redaktör:

Jenny Küttim  

jenny.kuttim@svt.se  

Telefon/Signal: +4673-950 95 77 

Spionskandalen i korthet

2014 drog dåvarande danska underrättelsetjänstens chef igång en hemlig och känslig intern utredning som bara några få personer kände till. Gruppen bestod av fyra av underrättelsens hackare och analytiker som i största hemlighet undersökte om NSA utnyttjat det dansk-amerikanska spionsystemet XKeyscore som fanns installerat på FE:s bas på Amager till att spionera på mål i Danmark och på Danmarks närmaste grannländer. Utredningen fick kodnamnet “Dunhammer” som betyder ”kaveldun” på svenska. 

”Dunhammer” blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning. Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på svenska politiker. Först fem år senare, tack vare en visselblåsare, landade utredningen på danska försvarsministerns bord. Danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade sedan flera personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag. 

Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark. På så sätt har NSA kunnat uppsnappa allt från SMS till telefonsamtal och internettrafik som sökningar, chattar och meddelandetjänster. centrala politiker och tjänstemän i Danmarks närmaste grannländer. Rapporten bygger på stickprov från åren 2012 och 2014. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.