USA-kännaren: Trump vill sätta press på Tiktok-ägarna

Publicerad

I helgen hotade USA:s president Donald Trump att förbjuda den populära videodelningsappen Tiktok efter kritik mot Kina om att de kan använda appen för spionage. Samtidigt uppges datorföretaget Microsoft vilja köpa den amerikanska delen av appen.

– Trump älskar de här presidentordrarna, men så enkelt är det inte att förbjuda appen, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

Den kinesiska appen Tiktok har hamnat i internationellt blåsväder. Indien har redan förbjudit den populära videodelningsappen, som anklagats för att kunna fungera som spionverktyg åt den kinesiska regimen.

Appen granskas även av EU och i helgen sa USA:s president att man öppnar för att förbjuda Tiktok. Samtidigt uppges it-jätten Microsoft vilja köpa den amerikanska delen av appen.

Andreas Utterström, kommunikationskonsult och USA-kännare, menar att det finns flera juridiska vägar att gå för att blockera Tiktok från exempelvis App Store, men att det är svårare att helt förbjuda den.

– Jag tror snarare att det här handlar om att man vill sätta press på Tiktok för att sälja sin amerikanska del till Microsoft, säger Andreas Utterström i Morgonstudion.

Se hela inslaget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.