Foto: Scanpix

UD har känt till misstänkt spion i flera år

Uppdaterad
Publicerad

I USA har ett spionåtal mot en 55-årig kvinna i Stockholm offentliggjorts. Kvinnan anklagas för att ha förberett spionage för Kuba.

Misstankarna handlar om att kvinnan ska ha förberett spionage för Kubas räkning genom att ”upptäcka, värdera och rekrytera amerikanska medborgare” på känsliga säkerhetsposter, uppgav justitiedepartementet i Washington på torsdagen.

Åtalet mot kvinnan kom redan 2004, men då hon befunnit sig utanför USA sedan 2002 har det amerikanska rättsväsendets försök att få tag på henne misslyckats. Enligt amerikanska medieuppgifter ska kvinnan 2011 ha underrättats om anklagelserna som riktats mot henne, men åtalet har hemlighållits fram tills nu.

Gift med UD-man

1996 gifte sig den spionanklagade kvinnan med en tjänsteman vid utrikesdepartementet i Stockholm, enligt TT. Mannen har varit anställd vid det svenska regeringskansliet sedan 1980-talet och har haft flera utlandsposteringar samt ingått i regeringsdelegationer i olika sammanhang.

UD har känt till ärendet i många år, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias utan att vilja säga hur länge.

–Den UD-tjänsteman som har en koppling till ärendet har inte gjort sig skyldig till brottslig verksamhet, säger hon.

Ärendet har prövats av svenska rättsvårdande myndigheter enligt Ozaki Maciacs och mannen har kvar sin tjänst på UD.

Medföljande till flera länder

I flera länder har den spionmisstänkta kvinnan varit medföljande när mannen har tjänstgjort vid svenska ambassader. Charlotta Ozaki Macias säger inte om detta väckte några särskilda frågor hos UD.

–Medföljande och familjemedlemmar har inte tillträde till ambassaden eller material som tjänstemännen har tillgång till.

UD hanterar ständigt sekretessbelagda uppgifter, exempelvis känsliga konsulära ärenden eller förhållandet till främmande makt. Ozaki Maciacs vill inte svara på om man som UD-anställd kan ha vilken tjänst som helst och ändå vara gift med en misstänkt spion.

–Jag kan inte gå in i detalj på hur vi arbetar med säkerhetsfrågor. UD har varit medvetet om ärendet under en längre tid och därmed vidtagit åtgärder. Vi är måna om sekretess och hanterar det på ett sätt så att det inte ska skada verksamheten.

Riskerar livstid

55-åringen arbetade för biståndsorganet Usaid i utrikesdepartementet i Washington från 1989 och fram till 2002, då FBI ska ha fått kännedom om henne i och med en utredningen mot en annan spionmisstänkt kvinna, uppger Washington Post. Den sistnämnda, medanklagade kvinnan erkände sig skyldig till att ha spionerat för Kubas räkning i 17 år och avtjänar nu ett 25-årigt fängelsestraff.

Enligt det tidigare hemlighållna åtalet ska 55-åringen bland annat ha introducerat den nu dömda kvinnan för den kubanska underrättelsetjänsten och hjälpt henne att få en anställning som underrättelseanalytiker vid det amerikanska försvarsdepartementet. Om 55-åringen skulle dömas riskerar hon livstids fängelse.

Det är oklart vad kvinnan har för medborgarskap i dag. Hur som helst medger inte utlämningsavtalet mellan Sverige och USA utlämning för spioneri.

SVT har sökt den misstänkta kvinnan och hennes make, men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer