Alliansens partiledare Foto: Henrik Montgomery/TT

Partiledarna är sura i en maktkamp inför öppen ridå

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Gladast vinner sa Maud Olofsson på sin tid när Alliansen var ny och spänstig och segerviss. I dag är partiledarna sura och arga i en maktkamp inför öppen ridå. De kallar till presskonferenser för att läsa lusen av varandra och tvingas till ansträngda försäkringar att Alliansen består, skriver SVT Nyheters politiska kommentator Margit Silberstein.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Vad är det som händer med Fredrik Reinfeldts alliansbygge, själva förutsättningen för att de borgerliga partierna skulle kunna överta makten? Ett svar är att det rämnar. Och att väljarnas förtroende för Alliansen som ett regeringsalternativ undergrävs metodiskt och rejält.

De som säger att Sverigedemokraterna inte har något inflytande över politiken får tänka om. För dramatiken i Alliansen handlar just nu om Sverigedemokraterna och hur partierna ska förhålla sig till partiet, som Anna Kinberg Batra kallar rasistiskt. Ytterst gäller det hur landet ska styras.

”Första skalvet kom i torsdags”

Det första skalvet i Alliansgrunden utlöstes i torsdags i förra veckan när Anna Kinberg Batra, efter att ha skickat sms till allianskamraterna, gick ut med två besked på en presskonferens som lär bli historisk:

Alliansen bör lägga fram en gemensam budgetmotion, fälla regeringens budget och överta makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

Det andra beskedet var att tiden är inne att ta bort beröringsskräcken, Anna Kinberg Batra kallade den låsningen, i förhållande till Sverigedemokraterna. Det är dags att istället börja föra samtal med dem i utskotten.

”Annie Lööf: alliansens okrönta drottning”

Handsken var kastad. Annie Lööf var den första att ta upp den och svara med ord och inga visor. Hon kallade utspelet, orkestrerat av Anna Kinberg Batra, för en politisk cirkus, som riskerade att slunga ut landet i osäkerhet.

Annie Lööf är inte vem som helst i sammanhanget. Om Anna Kinberg Batra, trots att hon leder Alliansens största parti, aldrig riktigt uppnått status av Alliansens ledare är Annie Lööf dess okrönta drottning. Konkurrensen är brutal.

Lööf: ”Dags att lugna ner sig”

Utvecklingen snurrar på i rasande fart. Idag ställde Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, något som lät som ett ultimatum, politiker använder sällan själva ordet: Välj vem ni vill prata med i riksdagens utskott. Alliansen eller Sverigedemokraterna, löd hans uppmaning till Moderaterna i en intervju i Sveriges Radio.

Uppenbarligen tyckte Annie Lööf att Jonsson gick för långt. För när Jonsson talat färdigt började hon twittra om att det var dags att lugna ner sig och att Alliansen ska bestå.

”Den ideologiska klyftan består”

Men det som också består är den djupa ideologiska klyftan inom Alliansen mellan Annie Lööf och Jan Björklund på den ena sidan och Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor på den andra. Den alltmer blottlagda sprickan handlar inte om att ”fyra partier måste få ha olika åsikter” som är det vanliga svaret på oenighet.

Den här gången gäller det hur landet ska styras. Och utan en gemensam ståndpunkt finns inget samlat borgerligt regeringsalternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet