Utanförskapet fortfarande stort

Publicerad

Utanförskapet i Sveriges mest utsatta stadsdelar är fortfarande stort. På många håll går fler än hälften av eleverna ut nian utan godkänt i alla ämnen.

Bara varannan har ett jobb att gå till och drygt fyra av tio elever går ut grundskolan utan godkänt betyg i alla ämnen.

Så ser situationen ut i landets mest utsatta bostadsområden enligt en rapport från Folkpartiet, som för femte gången kartlagt utanförskapet i Sverige.

Antalet utanförskapsområden har inte blivit fler sedan förra rapporten 2006. Men utvecklingen går inte heller åt rätt håll.

Fler utan betyg

Sysselsättningen sjunker något och andelen som slutar nian utan fullständiga betyg stiger.

Antalet utsatta stadsdelar där inte ens hälften av niondeklassarna klarar godkänt har ökat från 39 till 48.

– Att bryta utanförskapet i de här stadsdelarna är kanske vår största sociala utmaning. Jag tror att det behövs ganska stora grepp, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Han understryker att rapportens syfte inte är att svartmåla, utan att synliggöra problemen för att kunna ta itu med dem. På en del håll märks också en positiv utveckling, exempelvis har andelen som arbetar ökat i flera utsatta områden på Järvafältet i Stockholm. Det innebär dock i sin tur att sysselsättningen sjunkit än mer på andra håll.

– Det gapet är en stor utmaning, säger Erik Ullenhag.

Sveriges mest utsatta stadsdel är södra Rosengård i Malmö, enligt rapporten. I bland annat Göteborg, Sundbyberg och Fagersta har utanförskapet ökat påtagligt.

Drabbar kvinnor

En tydlig trend är också att ju starkare utanförskapet är, desto sämre är jämställdheten mellan kvinnor och män.

– Vi vet att det finns en väldig skillnad i bland annat mottagande där exempelvis jobbinsatser främst riktas mot män. För mig blir detta en hemläxa vad gäller integrationspolitiken, säger Erik Ullenhag.

Fakta: Utanförskapet

  • Det finns 155 utanförskapsområden i Sverige, främst i större städer.
  • 2012 var 50,0 procent i de utsatta stadsdelarna sysselsatta, mot 50,8 procent år 2006.
  • Andelen elever utan fullständiga betyg i grundskolan ökade från 40,3 procent till 42,3 procent.
  • Andelen utlandsfödda steg från 44,9 procent till 50,3 procent.
  • Andelen sysselsatta kvinnor minskade, medan andelen sysselsatta män ökade något.
  • Som utanförskapsområde räknas stadsdelar där sysselsättningen är under 60 procent, samt antingen andel elever med godkända skolresultat eller valdeltagande ligger under 70 procent.

Källa: Utanförskapets karta, Folkpartiet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.