Foto: Alex Bolevin/SVT

Utbildning ska göra det lättare att utreda sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av alla sexualbrott polisanmäls inte, och av de våldtäkter som kommer till polisens kännedom klaras få upp. 2017 ledde en av tio polisanmälningar om våldtäkt till åtal. Men genom en ny utbildning som är särskilt inriktad på sexualbrott ska polisen nu bli bättre på att utreda våldtäkter och andra sexualbrott.

Kritiken mot polisen när det gäller förmågan att utreda sexualbrott är sällan nådig. För få brott klaras upp och för långa handläggningstider är ett par av bristerna som brukar räknas upp av både allmänhet och politiker. Den förra regeringen har ställt krav på bättre resultat och förenat dem med extra pengar till polisen som bland annat öronmärkts för utbildning om sexualbrott.

– Just våldtäkter är på många sätt svårt att utreda och hela rättsväsendet, inte bara polisen, måste bli bättre på att utreda sexualbrott, säger Ebba som jobbar som utredare i Stockholmsområdet.

Ebba är en av 25 poliser som genomgår specialistutbildningen. Foto: Alex Bolevin/SVT

Ska gå specialistutbildning 

Tillsammans med 25 andra poliser från hela landet har hon just genomgått polisens första specialistutbildning för sexualbrottsutredare. En pilotutbildning som ska utvärderas och därefter är tänkt att permanentas, och så småningom omfatta alla poliser som utreder sexualbrott.

– Den ska leda till rättsäkrare förundersökningar och att vi ska bli så bra som möjligt på att utreda de här brotten, säger kursledaren Anna Lindström på polisens utvecklingscentrum Väst som ansvarar för utbildningen.

Under två veckor har poliserna, alla erfarna utredare av grova brott, suttit på skolbänken och lyssnat på föreläsningar, bland annat om den nya sexualbrottslagen och om brottsoffers och förövares beteenden och reaktioner. Föreläsningarna har varvats med grupparbeten och rollspel där poliserna tränats i bemötande genom att omväxlande spela brottsoffer och förövare.

– Det är viktigt att kunna skapa kontakt och visa respekt så att målsäganden känner sig väl bemött och vågar berätta. Det gäller även den misstänkte, att visa att vi är där för att lyssna och ta reda på vad som har hänt men inte döma, säger Monica Wallenius som utreder sexualbrott i Göteborgsområdet.

”Det är väldigt speciella brott att arbeta med och det är viktigt att man får en utbildning som gör en bättre rustad för att möta både målsäganden och misstänkta”, säger kursdeltagaren Monica Wallenius. Foto: Alex Bolevin/SVT

”Kan bli bättre på att berätta varför man inte når ända fram”

Men mörkertalet när det gäller sexualbrott är stort. Enligt Brås, Brottsförebyggande rådet, nationella trygghetsundersökning, NTU, är det bara omkring 15 procent av dem som uppger att de har utsatts för ett sexualbrott som polisanmäler det. Av de polisanmälningar om våldtäkter som faktiskt görs klaras få upp. 2017 ledde en av tio polisanmälningar till åtal enligt statistik från Brå.

Anna Lindström hoppas att bättre sexualbrottsutredningar också ska ge utslag på viljan att polisanmäla även om utredningarna inte alltid leder till åtal och fällande dom.

– Det är komplicerade brott som är svåra att utreda och det ska stå utom allt rimligt tvivel att en person har begått ett brott för att bli dömd. Men vi kan bli bättre på att berätta för målsäganden varför vi inte nått ända fram trots att vi har gjort allt vad vi kan för att utreda brottet. Det är jätteviktigt att vi kommunicerar det.

Kursledaren Anna Lindström hoppas att bättre sexualbrottsutredningar också ska ge utslag på viljan att polisanmäla. Foto: Alex Bolevin/SVT

”Hoppas de prioriteras högre”

Både Monica och Ebba tycker att utbildning i stort sett har varit bra och att den behövs.

– Det är väldigt speciella brott att arbeta med och det är viktigt att man får en utbildning som gör en bättre rustad för att möta både målsäganden och misstänkta säger Monica.

Ebba vill att alla som jobbar med sexualbrott ska ges möjlighet att gå utbildningen

– Så att vi alla kan göra ett bra jobb och så hoppas jag att alla sexualbrott mot kvinnor och barn kommer att prioriteras högre än de gör idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.