Foto: Scanpix

Ny anställningsform ska få ut unga i arbete

Uppdaterad
Publicerad

En ny anställningsform för personer under 23 år – så kallad utbildningsanställning, föreslås av en statlig utredning. Kritik avlossas redan om brister på kollektivavtal.

Utredningen föreslår att anställningen får gälla i ett och ett halvt år och att arbetsgivare får 30.000 kronor per år och anställd i bidrag. Vidare föreslås undantag i lagen om anställningsskydd där anställningen inte ger företrädesrätt och ska få avslutas ”med kort varsel, utan angivande av skäl”.

Enligt TCO ökar risken för att unga drabbas utan kollektivavtal. TCO ser ”ett avsteg från den svenska modellen, både genom att staten lagstiftar om sådant parterna löser bättre själva och genom att det skapar incitament att inte teckna kollektivavtal eller riva upp existerande avtal.”

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) vet ännu inte när en proposition till riksdagen är klar. Departementet ska analysera förslagen.

Hon understryker kampen mot ungdomsarbetslösheten. Samtidigt finns beröringspunkter mellan förslagen och samtalen som pågår med fack och arbetsgivare om den så kallade jobbpakten, enligt Engström.

– Det gäller att hitta hur vi hakar ihop det här så vi helt enkelt löser ungdomarnas inträde på arbetsmarknaden på ett bättre sätt.

Fakta: Utbildningsanställning

* Utredaren Claes Stråth föreslår att utbildningsanställning ska få gälla i ett och ett halvt år och ha innehåll arbetsgivaren och anställd enats om.

* Arbetsgivare får 30.000 kronor per år och anställd i statsbidrag.

* Han vill också ha undantag i lagen om anställningsskydd där anställningen inte ger företrädesrätt till annat arbete. Anställningen ska få avslutas ”med kort varsel, utan angivande av skäl”. Efter anställningstidens slut föreslås dock platsen övergå till tillsvidareanställning.

* Vidare föreslås att kommunala vuxenutbildningen ska utforma utbildningens innehåll, och få statsbidrag för att utbilda handledare.

* Utbildningsplanen ska vara skriftlig och innehålla mål, hur utbildningen ska genomföras och följas upp, vem som är handledare samt hur stor del av arbetstiden som utbildningen ska få ta under anställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.