Poliser utanför den eldhärjade moskén i Järfälla. Foto: TT

Utbredd oro bland svenska shiamuslimer

Publicerad

I helgen eldhärjades moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla, branden som tros vara anlagd är den andra branden på kort tid i en shiamuslimsk bönelokal. Nu ökar oron bland svenska shiamuslimer.  

Sent på söndagskvällen larmades polis och räddningstjänst om en brand i Imam Ali Islamic Center i Järfälla, nordost om Stockholm.

Flera enheter kallades till platsen och polisen misstänker att branden har varit anlagd och rubricerar därför händelsen som mordbrand och en person är anhållen. Lars Byström, presstalesperson för polisen i Stockholm vill inte gå in på om den anhållne haft politiska motiv. 

LÄS MER: Ökad bevakning av shiamoské

Moskén i Järfälla har sedan tidigare haft skärpt bevakning och deras hemsida har hackats. Moskébranden i Järfalla är den andra branden på kort tid i en shiamuslimsk möteslokal i Sverige.

Haider Ibrahim, ordförande för de islamska shiasamfunden i Sverige säger till SVT Nyheter att det finns en ökad oro bland svenska shiamuslimer. 

– Vi som shiamuslimer känner oss som en utsatt grupp och den här helgens händelse bekräftar detta, säger Haider Ibrahim.

Ökade spänningar

En källa med insyn i muslimska miljöer i Sverige tecknar en bild där shiamuslimer i landet på senare tid upplever en allt större otrygghet i samhället och att hoten kommer från muslimska grupper och personer med kopplingar till de fundamentalistiska tolkningarna salafism och wahabism.

Det handlar om en strikt och radikal tolkning av religionen och här har terrorgruppen IS hämtat mycket av sin ideologi. 

”Tydligt hat”

De senaste åren har hundratals unga svenska muslimer rest till Syrien och Irak för att strida för den sunnimuslimska terrororganisationen IS och enligt SVT Nyheters källa återvänder många av IS-krigarna till Sverige och sprider hat mot shiamuslimska miljöer. 

LÄS MER: Malmödåd görs till IS-propaganda

– Salafister och Wahabister är tydliga i sitt hat mot shiamuslimer. De ser dem inte som muslimer och enda lösningen är att döda dem. Detta sker samtidigt som svenska myndigheter har dålig koll på det hat som riktas mot shiamuslimer, säger personen.  

I höstas utsattes en shiitisk föreningslokal i Malmö för ett brandattentat. Dådet hyllades i medier med koppling till terrororganisationen IS och en 30-årig man från Syrien åtalades för terrorbrott. Rättegången slutade dock med en friande dom. 

Samtal med Säpo

Haider Ibrahim poängterar att hotet inte kommer från alla sunnimuslimer utan från radikala sunnimuslimska miljöer, men även från den yttersta högerkanten.  

– Vi är utsatta från alla håll, säger Haider Ibrahim.  

Han och andra företrädare för shiagrupper har idag haft möte med polisen och Säkerhetspolisen, Säpo. Haider Ibrahim beskriver mötet som konstruktivt, men vill av säkerhetsskäl inte specificera närmare vad som avhandlades.

Säkerhetspolisen vill inte heller kommentera moskébranden i Järfälla.

– Säkerhetspolisen delar bilden av att det finns ett hot mot alla som anses vara emot den Islamiska staten. Centralt för IS är att det enbart är deras version och tolkning av islam som är den rätta och att exempelvis shiamuslimer därmed, på ett ideologiskt plan, utgör en legitim måltavla, säger Karl Mellin, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Enligt Haider Ibrahim kommer de islamska shiasamfunden i Sverige att skicka ut information till sina medlemsföreningar där man manar till vaksamhet och försiktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.