Utförsäkrade sysselsatta i statistiken

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan ha felbedömt antalet sjuka som är tillbaka i arbete efter utförsäkring.

De sjukskrivna som har arbetat deltid har förlorat ersättningen från Försäkringskassan. I statistiken räknas de som om de återgått i arbete. Hittills har 62.000 personer utförsäkrats, 22.000 av dem på deltid.

Enligt granskningen vet varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen hur många av de deltidssjukskrivna som återgått i arbete. Det uppger Sveriges Radio Ekot.

Hur kan någon som räknas som sjuk och arbetande när enda skillnaden är att hon inte får sjukpenning. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) säger att han inte har skäl att misstro statistiken från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Det finns ingenting som tyder på att detta skulle vara ett stort problem. Men det är noga att vi undersöker saken, säger Kristersson.

Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet anser att ministern måste komma och förklara de nya uppgifterna.

-Regeringen har genomfört en mycket stor reform och har en skyldighet att ta reda på vad som händer med dem som utförsäkrats, säger Eneroth.

Gunvor G Ericson (MP) tycker att det är anmärkningsvärt att statistiken inte redovisades när utskottet nyligen hade en utfrågning i riksdagen med alla berörda myndigheter. Hon undrar också vad som blivit av regeringens löfte från när reformen infördes: Ingen skulle förlora på systemet.

-Jag anser att det borde införas en rätt till rehabilitering för den enskilde, säger Ericson.

-Om man räknas som sysselsatt, blir det ett bekymmer att man inte får den rehabilitering som man borde få.

-Sjukförsäkringen blir inte bättre av siffertrixande, säger Tomas Eneroth.

”Inga oklarheter”

Ulf Kristersson tänker komma till riksdagens socialförsäkringsutskott för att redovisa Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans statistik. Han tycker inte att det råder några större oklarheter i siffrorna, förutom på punkten om de deltidssjukskrivna som fortsätter att arbeta deltid när de blir utförsäkrade.

-Vi har bara den statistik som myndigheterna har, men finns det något bekymmer när det gäller de deltidssjukskrivna som har varit deltidsarbetande och därefter lämnat Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, så ska det belysas naturligtvis, säger Kristersson.

-Det är ingen stor fråga, tror jag, men det är absolut bra att den undersöks noggrant. Myndigheterna måste reda ut om det finns ett problem.

Enligt Ekot var drygt 20 000 av de omkring 60 000 långtidssjuka som hittills utförsäkrats deltidssjukskrivna med en sjukpenning eller sjukersättning på 25-75 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer