Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Man verkar vänta med att boka, man vill kanske se hur läget utvecklar sig. Foto: Nils Jönsson/Mersiha Ajdinovic/SVT

Utlandsbokningarna bromsar in när smittan tar fart

Publicerad

Med tre veckor kvar till julafton är julresorna till många destinationer fullbokade. Men sedan den nya virusvarianten omikron upptäcktes har bokningarna av nya resor minskat. 

– De senaste tre dagarna har folk varit avvaktande, säger Sandra Miller Kinge på Apollo. 

Många svenskar planerar att fira jul- och nyår på Kanarieöarna och andra populära resmål. Suget efter resor har varit stort och många destinationer är fullbokade. Den senaste veckan har många börjat tveka och färre har valt att köpa resor för vintern och våren 2022.

– Under Black Friday var intresset stort för att boka, men de senaste tre dagarna har det varit avvaktande, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo. 

Apollo har haft många besökare på hemsidan som letat efter resor, men färre än vanligt har tagit steget och bokat. Även hos Ving är läget avvaktande.

– Nybokningstakten för resor under resten av vintern och våren har mattats av. Sedan omikron dök upp väljer många att vänta, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

Är det oroande för er?

– Nej, vi vet att det kan ske förändringar i coronaläget som gör att det inte blir en rak linje i återhämtningen för branschen, men vi är trygga med att det underliggande behovet att resa finns kvar, säger Claes Pellvik.

Långflygningar väljs bort

En trend verkar enligt resebolagen åter vara att resenärer inte vill åka till destinationer långt bort, utan i stället väljer länder närmare Sverige. Så har det varit även tidigare under pandemin.

– Thailand och liknande destinationer är inte alls vad de brukar vara den här tiden på året. Vi har flest resenärer till Kanarieöarna i jul, antagligen för att det känns som ett tryggt resmål, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Omikron har gjort att bokningstakten har minskat även hos Airtours, men inte så mycket som bolaget först befarade.

– När det blev nya restriktioner förra vintern märktes det även på bokningarna för sommaren, men så är det inte den här gången, säger Stefan Chatzopoulos.

Smittoro räcker inte för att avboka

Apollo, Ving och Airtours uppger att det är få resenärer som har avbokat på grund av omikron. Och att på grund av oro för smitta eller nya restriktioner vilja avstå resan är inte ett giltigt skäl att få pengarna tillbaka från resebolagen.

– Vi följer UD:s reserekommendationer. Skulle UD gå ut med en avrådan blir resorna avbokade och man får pengarna tillbaka. Blir det inte någon sådan avrådan så kommer resorna att gå som planerat, säger Claes Pellvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer