Utländska pensionsfonder dyrare och sämre

Uppdaterad
Publicerad

PPM-fonder registrerade utomlands har högre avgifter än Sverigebaserade fonder och avkastningen är sämre. Det visar SVT:s granskning.

PPM-fonderna blir fler och fler, i dag finns omkring 850. En starkt växande andel är utlandsregistrerade fonder. De är i dag nära 500 och det är framför allt Luxemburgfonder som dominerar.

SVT:s granskning visar att Luxemburgfonderna har högre avgifter för kunderna. Fonderna inom Allra som polisanmälts av Pensionsmyndigheten är bara några exempel på dyra Luxemburgfonder.

LÄS MER: Allra-skandalen

Jämför man samtliga fonder inom PPM som registreras i Sverige så är avgifterna i genomsnitt 0,36 procent. Då är den stora rabatten man får inom PPM dragen. Fonder som registreras i Luxemburg har i snitt en avgift på 0,63 procent. Luxemburgfonderna är alltså 80 procent dyrare.

Fondbolagens förening, som representerar banker och fondbolag känner igen bilden av höga avgifter för utlandsregistrerade fonder från deras egna undersökningar.

– Vi vet att svenska fonder har låga avgifter, Luxemburg och många andra länder ligger högre, säger vd Fredrik Nordström.

– Delvis kan det bero på nischade fonder, som exempel att tillväxtmarknadsfonder, är dyrare att förvalta och de kanske finns mer i Luxemburg.

Luxemburgfonderna går sämre

SVT:s granskning visar att Luxemburgfonderna har gett sämre avkastning. De svenskbaserade fonderna gav 10,4 procent avkastning per år senaste fem åren. Luxemburgfonderna gav bara 9,9 procent.

Skillnaderna blir ännu större om man enbart jämför lika produkter som till exempel aktiefonder. Sverigeregistrerade aktiefonderfonder inom PPM har gett 91 procent avkastning på 5 år – Luxemburgfonderna bara 79 procent.

LÄS MER: Politikerna eniga: Lycksökarna ska bort från PPM

Skillnaden i avgift blir ännu mer påtaglig om man sparar utanför PPM systemet och då inte får någon rabatt och betalar fullpris. Sverigeregistrerade aktiefonder har årliga avgifter på i snitt 1,36 procent. Luxemburgbaserade aktiefonder kostar 2,09 procent i årlig avgift i genomsnitt.

Men även om på extremt lika produkter som Globalfonder inom PPM så har Luxemburgfonderna betydligt högre avgifter, men sämre avkastning de senaste fem åren.

Foto: SVT

Dyr marknadsföring

Rasmus Bjelkeson, ansvarig för fondhandeln på Pensionsmyndigheten tror att en förklaring är att fler fonder med dyr marknadsföring registrerats utomlands.

– De fonder som inriktar sig mer på marknadsföring än på förvaltning av pengar kanske är överrepresenterade i Luxemburg., säger Bjelkeson.

Luxemburg är ett av världens centrum för fonder. 40 procent av Europas fonder registreras här. I början var det skattefördelar som lockade. Sedan några år är skatteskillnaderna mindre tydliga, men enligt Fredrik Nordström på fondhandlarnas förening ger landets myndigheter god service och snabba besked för den som vill starta nya fonder.

LÄS MER: Svårt jämföra vad fonder egentligen kostar

Vill man sälja en fond internationellt är det därför en fördel att ligga i Luxemburg menar han. Men namnet kan bedra – placeringen i Luxemburg är en administrativ fråga – förvaltare, analytiker och de som sköter handeln finns sällan i Luxemburg, utan snarare på kontoret i Stockholm.

Jonas Lindmark, analyschef på det amerikanska bolaget Morningstar som kartlägger all världens fonder, kritiserar Luxemburgfondernas höga avgifter.

– Höga avgifter straffar sig och ger sämre långsiktig avkastning, det är det starkaste statistiska sambandet vi ser på alla fonder. De här priserna skulle behöva pressas, säger han till SVT.

16 miljarder i avgifter

På fondhandlarnas förening tillstår man att fonder med hög avgift kan behöva mer marknadsföring för att kunna säljas, då blir det alltså ytterligare kostnader.

– Jag kan inte kommentera avkastningen, de har väl något som vissa kunder vill ha, men en dyrare fond kan behöva mer marknadsföring, generellt sett, säger vd Fredrik Nordström

Övriga utlandsbaserade fonder inom PPM finns främst från Irland, Finland och Norge. SVT:s granskning visar att även där är avgifterna betydligt högre än i Sverige. Och avkastningen sämre.

ANALYS: Skandalerna avlöser varandra

Även svenska fonder har fått kritik för höga avgifter. Totalt har spararna i PPM-systemet betalat 16 miljarder i avgifter sedan starten.  Inget visar att fonder med höga avgifter ger bättre avkastning – snarare tvärtom.

PPM-systemet har därmed gjort att banker och fondbolag kan dra in stora intäkter på dyrare fonder, som oftast haft sämre långsiktig avkastning än billiga indexfonder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.