SVT:s granskning visar att flera nya fall av dramatiska tillväxtökningar har registrerats av Bolagsverket det senaste året – i bolag som inte har några anställda. Foto: Bolagsverket

Utnyttjas av kriminella – ansvariga myndigheten kollar inte siffrorna

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Bolagsverket har på flera sätt skärpt sina kontroller av de uppgifter som företag skickar in. Men man gör fortfarande ingen kontroll av själva siffrorna, för att till exempel upptäcka fejkade succébolag som utnyttjas för kreditbedrägerier.

När SVT Nyheter i fjol frågade Bolagsverket varför man godkänner osannolika tillväxtsiffror utan ifrågasättanden, så var svaret att det inte ingick i myndighetens uppgifter.

– Vi har inte fått något sådant uppdrag från regeringen och vi har efterfrågat ett förtydligande vad vi ska göra med insamlingen av årsredovisningarna och hur de ska granskas, sa avdelningschefen Helene Thorgren.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Så svarade ministern

Dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) sa sig vara beredd att se över Bolagsverkets direktiv, men menade samtidigt att myndigheten borde kunna kolla siffrorna även utan ett uttryckligt uppdrag.

– Redan nu kan man hitta sätt att komma runt ett regelverk som är ganska fyrkantigt. I en nära dialog med polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten borde det gå att komma runt det här, sa Damberg till SVT Nyheter.

”Svårt att veta”

Bolagsverket har skärpt sina kontroller på flera punkter, för att bland annat upptäcka om någon försöker placera in en så kallad målvakt i ett bolags styrelse. Men man letar inte systematiskt efter uppblåsta siffror.

”Det stämmer att vi skärpt kontrollen av id-handlingar men att vi inte utvecklat något system för att upptäcka uppblåsta siffror i årsredovisningar. Anledningen till det är att det är mycket svårt för Bolagsverket att veta huruvida siffrorna är uppblåsta eller inte”, skriver myndighetens chefsjurist Elisabeth Lagerqvist till SVT.

”Jag känner inte till att frågan har övervägts hos verket. Vi har ju svårt att veta att det verkligen kan vara den siffran som anges eller inte.”

SVT:s granskning visar att flera nya fall av dramatiska tillväxtökningar har registrerats av Bolagsverket det senaste året – i bolag som inte har några anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet